Producatorul american de medicamente Barr Pharmaceuticals Inc. si-a majorat, vineri, cu 100 milioane dolari oferta depusa pentru preluarea companiei farmaceutice croate Pliva d.d., cea mai importanta companie farmaceutica est-europeana ca volum de vanzari, pentru a depasi astfel o contraoferta lansata joi de rivalul islandez Actavis Group hf., informeaza AP.

Barr a precizat ca va plati actionarilor Pliva un pret total de 755 kuna (131,14 dolari) per actiune, oferta fiind compusa din 743 kuna (129,05 dolari) per actiune, plus un dividend de 12 kuna (2,08 dolari) per actiune. Compania americana valorizeaza astfel Pliva la 2,3 miliarde dolari, dupa ce marti firma croata acceptase deja o oferta de 2,2 miliarde dolari de la Barr.

Anuntul intervine la o zi dupa ce grupul islandez Actavis Group hf. a facut o contraoferta de 735 kuna (127,66 dolari ) per actiune, pret in care este inclus si un dividend de 12 kuna. In plus, Actavis a precizat ca in ultimele zile a achizitionat deja 9,7 procente din actiunile Pliva, beneficiind de o optiune pentru alte 10,7 procente din actiunile firmei croate.

Barr si Actavis au intrat intr-un adevarat razboi al ofertelor pentru preluarea Pliva. Actavis sustine ca fuziunea sa cu Pliva va crea al treilea producator de medicamente generice din lume, dupa grupurile Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (Israel) si Novartis AG (Elvetia). In schimb, guvernul croat, care detine aproximativ 18 la suta din actiunile Pliva, si-a manifestat indirect sprijinul pentru Barr, dupa ce firma americana a oferit 2,2 miliarde pentru Pliva.

Fondata in anul 1921, Pliva opereaza in prezent in peste 30 de tari. Firma croata are 6.000 de angajati, dintre care aproape 1.400 sunt implicati in activitatile de marketing si vanzari, comparativ cu doar 350 din cei 2.000 de angajati ai Barr care se ocupa de aceste activitati.

Analistii estimeaza ca piata medicamentelor generice (copie identica, dar mai ieftina decat a unui produs original) ar putea ajunge la 100 miliarde dolari/an in jurul anului 2010, pe masura ce guvernele si companiile de asigurari se vor orienta spre alternativele ieftine ale medicamentelor de marca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri