Vanzatorii europeni en-detail de incaltaminte au criticat planul de introducere a unui sistem de cote pentru importul de pantofi de piele din China si Vietnam, elaborat de Comisia Europeana, apreciind ca aceste masuri vor duce la o scumpire semnificativa a pantofilor si ca acest fapt va crea o nesiguranta acestui sector comercial. Un haos asemanator ar urma si dupa introducerea sistemului de cote pentru importul de produse textile din China, potrivit Rompres.

Consortiul britanic al comerciantilor en-detail a criticat foarte aspru noile intentii ale UE, apreciind ca masurile se vor reflecta negativ nu numai asupra vanzatorilor, dar si asupra cumparatorilor. Comisia Europeana a fost criticata si din cauza simpatiilor exagerate fata de producatorii europeni de pantofi, care sunt necompetitivi din punct de vedere al pretului si care evita avantajul potential al consumatorilor cu venituri mai mici.

In schimb, Camera producatorilor de bransa a industriei pielariilor si blanurilor din Bulgaria a felicitat masurile antidumping impotriva importului ieftin. Ca viitori membri ai UE, producatorii bulgari vor conta pe aceeasi protectie, ceea ce, fara nici un fel de dubiu, se va reflecta pe piata, a explicat directorul Camerei, Todor Bozveliev. Statistica nu contabilizeaza contrabanda de pantofi, dar statisticile neoficiale indica faptul ca ea ocupa in jur de 50% in piata.

Din cauza dumpingului importului chinezesc, productia de pantofi din Bulgaria se situeaza anual in jur de 6-7 milioane de perechi de pantofi, in conditiile in care fabricile au o capacitate de productie de 30 de milioane de perechi, scrie Dnevnik.

Comisia Europeana va propune un plan de introducere a unui sistem de cote pentru importul de pantofi de piele din China si Vietnam, sperand ca astfel sa opreasca conflictul dintre Uniunea Europeana si cele doua state, din cauza preturilor mult prea scazute practicate pentru exportul pantofilor ce poarta marca lor.

Guvernele din diferite tari din UE au primit vinerea trecuta acest plan si au ca termen o luna pentru a transmite comentariile si recomandarile lor. In cazul adoptarii acestei scheme de cote, aceasta va intra in vigoare din octombrie si va functiona in urmatorii cinci ani.

In proiectul planului se prevedea ca numai o cantitate limitata de pantofi din piele va putea ajunge pe pietele europene cu un regim mai lejer al taxelor vamale. In cazul in care cotele admise vor fi depasite, importatorii vor trebui sa plateasca niste taxe vamale mai mari. UE va impune taxe vamale normale pentru 140 de milioane de perechi de pantofi proveniti din China si pentru 95 de milioane de pantofi importati din Vietnam, iar dupa depasirea acestor restrictii, taxele vor fi de 23% pentru marfa chinezeasca si de 29,5% pentru importul vietnamez. Cotele propuse reprezinta 80% din importul total de pantofi de piele pe anul 2005.

Planul nu a fost inca supus spre analiza tarilor UE, insa o serie de detalii au fost incluse intr-un document preliminar trimis de executivul UE catre guvernele statelor membre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri