Grupul irlandez de muzica rock U2 a transferat o parte din finantele sale din Irlanda in Olanda pentru a plati impozite mai mici, informeaza AFP citand un articol aparut marti in cotidianul britanic Daily Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, U2 ar fi mutat in Olanda sediul U2 Limited, societatea care gestioneaza aproximativ o treime din averea grupului rock. Potrivit legislatiei olandeze, taxele de redeventa (royalties) sunt scutite de la impozitare, in timp ce in Irlanda guvernul a decis sa modifice legislatia referitoare la drepturile de autor.

Desi informatia nu a fost confirmata inca nici de U2 si nici de Ministerul irlandez de Finante, Daily Telegraph citeaza o declaratie a purtatorului de cuvant al Partidului Laburist din Irlanda, Joan Burton, care critica U2 pentru intentia de a ocoli plata taxelor, reamintind ca Bono, solistul trupei, este renumit pentru lupta sa impotriva saraciei.

Cotidianul irlandez Irish Independent anunta, cu cateva zile in urma, ca olandezul Jon Favie a fost numit director la U2 Limited, el ocupandu-se si de veniturile realizate de renumita formatie Rolling Stones.

Grupul U2, compus din solistul Bono, chitaristul The Edge, basistul Adam Clayton si bateristul Larry Mullen, a realizat in anul 2005 venituri estimate la 217 milioane dolari, ce plaseaza U2 in fruntea celor mai bogate formatii din lumea muzicii.