Grecia se confrunta cu o noua criza a datoriilor, care ar putea obliga tara sa paraseasca zona euro, posibilitate cu care grecii s-au mai confruntat in 2012, cand un posibil default al Atenei a alarmat oficialii din Bruxelles, care au evitat atunci renuntarea la o piesa din puzzle-ul marelui proiect european.

Grecia va organiza, pe 25 ianuarie, alegeri legislative anticipate, dupa ce Parlamentul elen si-a anuntat dizolvarea saptamana trecuta. Alegerile ar putea fi castigate de Alexis Tsipras, liderul partidului din opozitie Syriza. In cazul in care va ajunge in fruntea legislativului, Tsipras vrea sa renegocieze termenii unei intelegeri din 2012 cu oficialii europeni, in urma careia Grecia a fost salvata de la default, arata CNBC.

Politica elena este in impas.

Opinia publica din Grecia este de asemenea sceptica in privinta masurilor de austeritate impuse de Troica internationala in schimbul unor imprumuturi, in conditiile in care rata somajului este inca peste 25%. "Aceste masuri au functionat doar in conditiile in care austeritatea ducea la crestere, insa ritmul este prea slab", a afirmat David Gordon, analist politic si presedinte al firmei de consultanta americane International Capital Strategies. "De aceea politica elena este in impas", a completat acesta.

Iata care sunt ratele de somaj in cateva tari europene, la cinci ani dupa Marea Recesiune.

Politicile de austeritate au inceput sa fie impuse in urma crizei financiare din 2008, cand economiile mari, in frunte cu Germania au sanctionat cateva economii periferice, printre care Irlanda, Spania, Portugalia si Grecia, in urma unor datorii uriase acumulate dupa valul mare de imprumuturi din 2000.

Un val de euroscepticism

Cu toate ca Germania si bancile nemtesti si-au revenit in urma efectelor Marii Recesiuni, in restul Europei recuperarea este mai lenta. Asta a starnit reactii puternice impotriva Europei, alegerile din Grecia fiind doar ultimul exemplu de atitudine eurosceptica. In timp ce Franta si Germania au revenit la crestere, iar Irlanda a facut progrese privind indatorarea guvernului, Italia si Portugalia au inca datorii care depasesc PIB-ul tarii.

Noul guvern grec ar putea cere Germaniei sa renunte la presiunile economice impuse Greciei prin masuri de austeritate, insa de data aceasta conditiile s-ar schimba. Asta pentru ca in 2012 posibilitatea unui default al Greciei ar fi putut avea efecte coletarale asupra sistemului financiar european. Atat bancile europene, cat si investitorii, au luat masuri pentru a se proteja de criza din Grecia si au luat masuri pentru a compensa datoria acesteia, din care 90% este din partea guvernelor din zona euro. Printre masurile de protectie luate de guvernele zonei euro se numara si o rezerve de 500 de miliarde de dolari (596 miliarde euro).

Cu toate ca este in top in sondaje, partidul din opozitie Syriza insista ca nu planuieste o iesire a Greciei din zona euro. Liderii europeni sunt insa pregatiti sa respinga acest fel de amenintari din partea Atenei. Saptamana trecuta, o revista germana arata ca blocul monedei unice ar planui un asa-numit Grexit, insa un purtator de cuvant al Angelei Merkel a negat informatia.

O alta problema din zona euro este intarirea dolarului fata de euro, ceea ce a determinat scaderea preturilor in dolari pentru bunurile si serviciile europene. In conditiile unei stagnari economice, ratele inflatiei au ajuns aproape de zero, ceea ce duce la scaderea preturilor si la deflatie, mai periculoasa decat austeritatea, spun economistii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri