Cele mai mari 500 de companii chineze au inregistrat in 2005 profituri combinate in crestere cu 23 de procente comparativ cu 2004, rezultate deosebite inregistrand firmele cu activitati in sectorul petrochimiei, bancar si metalurgiei, potrivit unui studiu publicat luni.
Astfel, din profiturile totale de 647,9 miliarde yuani (81,4 miliarde dolari) realizate anul trecut de primele 500 de companii chineze, firmele cu activitati in sectoarele petrochimiei, gazelor naturale, bancar si metalurgiei feroase au fost responsabile pentru aproximativ jumatate din total, sau 313,8 miliarde yuani (39,4 miliarde dolari), se arata intr-un raport publicat pe pagina de Internet a Confederatiei Companiilor Chineze, informeaza Rompres.

In plus, raportul a alcatuit un top al celor mai profitabile companii chineze in functie de veniturile realizate in 2005. Pe primul loc s-a situat compania petroliera de stat China Petroleum & Chemical Corp., sau Sinopec, care a raportat venituri de 823 miliarde yuani (103,4 miliarde dolari), in crestere cu 30 de procente comparativ cu 2004. In schimb, profiturile Sinopec s-au situat la 21,9 miliarde yuani (2,8 miliarde dolari), in crestere cu 108 procente comparativ cu 2004.

Pe locul secund s-a situat societatea care administreaza reteaua nationala de transport a energiei electrice, urmata de o alta companie petroliera de stat China National Petroleum Corp., grupul bancar Industrial and Commercial Bank of China si cel mai mare operator de telefonie mobila din tara, China Mobile Ltd.

De asemenea raportul subliniaza un trend de continua consolidare a marilor corporatii chineze de stat. Astfel daca in 2001 primele 500 de companii chineze au generat venituri echivalente cu 55,7 % din Produsul Intern Brut al Chinei, in 2004 procentul a crescut pana la 73,5 % din PIB pentru ca in 2005 sa ajunga la 78 % din PIB-ul Chinei. Din cele 500 de mari companii chineze, 349 sunt controlate de stat. Totalul activelor raportate de aceste companii de stat a fost in 2005 de 39.000 miliarde yuani (4.900 miliarde dolari), sau 95 de procente din total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri