Orientul Mijlociu constituie o problema politica majora pentru majoritatea tarilor din afara regiunii si reprezinta o sursa continua de conflicte si instabilitate globala. De aceea, a intelege radacinile conflictelor din Orientul Mijlociu devine o chestiune esentiala pentru orice alegator sau politician.

Actualele probleme complicate sunt mai usor de deslusit atunci cand urmezi firul istoriei si povestea dintre arabi si persani, suniti si siiti, precum si animozitatile de lunga durata dintre cele doua grupuri. Desi siitii reprezinta o minoritate in lumea islamica, comparativ cu numarul de suniti, bastionul acestora in zilele prezente - Iran - impreuna cu rasturnarea regimului sunit al lui Saddam Hussein In Irak si aliante cu grupuri precum Hezbollah - au ajutat aceasta ramura islamica sa isi extinda influenta siita in intreaga regiune.

Agentia de informatii si analize geopolitice Stratfor a realizat in acest sens un infografic, pentru o intelegere mai clara a liniilor de demarcatie si aliantele dintre suniti si siiti care definesc conflictele din Orientul Mijlociu din zilele noastre. Infograficul, denumit "Balanta dogmatica a puterilor in Orientul Mijlociu", evidentiaza tabara araba condusa de Sauditi (Maroc, Egipt, Sudan, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Qatar, Kuweit si Iordania), tabara siita condusa de Iran (Iran, Siria, Iraq), statele sunite non-arabe (Pakistan, Turcia), zonele de conflict (regiunea controlata de Statul Islamic din Siria si Iraq, Yemen) si sferele de influenta dorite de Iran.

Sursa foto: Arab in desert / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri