China a salutat decizia a doi senatori americani sa renunte un controversat proiect de lege care incerca sa impuna restrictii asupra exporturilor chineze in SUA, insa a avertizat ca alte incercari de acest gen ar putea afecta negativ legaturile comerciale intre cele doua tari, relateaza Reuters.
Senatorii Charles Schumer si Lindsey Graham au renuntat proiectul care propunea impunerea un tarif prohibitionist pentru exporturile chineze catre SUA, in cazul in care autoritatile de la Beijing nu ar fi permis aprecierea monedei nationale chineze, yuanul.

Desi ministrul adjunct al comertului din China, Gao Hucheng, a spus vineri ca statul chinez este multumit de esecul acestei propuneri legislative, o declaratie publicata duminica pe pagina electronica a Ministerului de Comert din China a avertizat din nou impotriva protectionismului comercial american, anunta NewsIn.

"Adoptarea unor masuri protectioniste, care ar limita schimburile comerciale, ar afecta relatiile economice dintre China si SUA si ar fi neconforme regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Chong Quan.

Proiectul de lege Graham-Schumer, caruia i s-au opus vehement multe grupuri de afaceri si chiar membri ai administratiei prezidentiale americane, ameninta impunerea unui tarif de 27,5% pentru toate exporturile chineze catre Statele Unite, in cazul in care autoritatile chineze nu permiteau cresterea semnificativa a monedei nationale in urmatoarele sase luni.

Autoritatile de la Beijing au re-evaluat yuanul in iulie 2005, insa de atunci l-au mentinut constat la o valoare scazuta ca sa impulsioneze exporturile.

Cei doi senatori au declarat joi ca si-au atins scopul, anume sa atraga atentia publicului asupra controlului strict pe care autoritatile chineze il exercita asupra cursului de schimb. In acelasi timp, ei au declarat ca vor elabora in cursul anului viitor un nou proiect de lege, care sa abordeze problematica masurilor pe care SUA le poate lua ca raspuns la politica statelor care isi mentin intentionat o valoare redusa a monedei nationale in scopul promovarii exporturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri