Guvernele si parlamentarii UE au ajuns la un consens in privinta sumei propuse pentru bugetul UE pe 2007, de 115,5 miliarde euro, care urmeaza sa fie votata de catre Parlament, asumandu-si sarcina de a efectua cheltuielile UE mai transparent, au declarat oficialii europeni.
"Consiliul guvernelor UE a adoptat pachetul bugetar pentru 2007. Acest lucru pregateste calea pentru Parlament, care va vota bugetul, in data de 14 decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Robert Soltyk, dupa cum informeaza NewsIn. Bugetul propus pentru anul viitor a fost stabilit la 115,5 miliarde de euro, cu aproape 3,5 miliarde de euro peste bugetul din 2006.

Cea mai mare parte a cheltuielilor va fi efectuata pentru subventiile agricole ale UE, pentru ajutorarea regiunilor sarace si pentru proiectele de promovare a competitivitatii economice a blocului. Intelegerea include masuri de imbunatatire radicala a transparentei pentru bugetul UE. In cadrul acestora, statele membre vor fi obligate sa anunte numele tuturor celor care primesc subventii agricole si fonduri de dezvoltare regionala.

Beneficiarii programelor agricole de ajutorare vor fi dezvaluiti, in totalitate, din 2009, iar cei care primesc fonduri structurale, din 2008. O serie de state publica deja astfel de liste, printre acestea numarandu-se si Marea Britanie, unde fondurile de ajutorare pentru agricultura, in valoare de sute de mii de lire sunt primite de catre regina Elisabeta sau alti aristocrati care detin terenuri, starnind, in mod frecvent, critici.

Parlamentul a propus, pentru bugetul pe 2007, o suma de 122 de miliarde de euro, insa s-a confruntat cu presiunea din partea guvernelor, care au cerut austeritate financiara. Statele membre au renuntat la planul de a limita numarul angajarilor in cadrul institutiilor UE, pentru a diminua efectele aderarilor din 2004, precum si pe ale integrarii in UE a Romaniei si Bulgariei, in ianuarie viitor.

Astfel, executivul european, precum si alte institutii, vor putea angaja 800 de persoane anul viitor, provenind, in special, din statele Europei Centrale si de Est. In timpul dezbaterilor, Parlamentul European a amenintat sa reduca fondurile pentru cheltuieli externe cu peste 70 de milioane de euro, o masura care ar fi putut submina planurile pentru o misiune UE de stabilizare a Kovovo, dupa stabilirea statutului definitiv al provinciei.

Pe de alta parte, cele 25 de state membre UE au promis sa informeze institutia cu sediul la Strasbourg cu mai multa promptitudine, inaintea luarii unor decizii de politica externa. Multi legiuitori resping ideea unor intelegeri desfasurate cu usile inchise, intre guvernele din cadrul UE, referitoare la politica externa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri