Trei mari grupuri financiare, bancile britanice HSBC Holdings Plc, Standard Chartered Plc si banca americana Citigroup au spus, marti, ca au primit aprobarea necesara ca sa poata oferi servicii limitate in moneda nationala chineza, yuan, rezidentilor chinezi, relateaza Reuters
Cele trei institutii bancare au anuntat primirea aprobarii din partea autoritatilor chineze pentru reglementarea sectorului bancar, la o zi dupa deschiderea de catre Beijing a sectorului bancar de retail, cu respectarea mai larga a obligatiilor impuse de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Cea mai mare banca din lume, HSBC Holdings Plc, cu sediul la Londra, a spus ca a primit, de la Comisia de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC), confirmarea licentei pentru derularea de afaceri in yuani, prin care banca poate prelua depozite de la chinezi, pentru sume de nu mai putin de 1 milion de yuani (127.700 de dolari). Principalul rival al HSBC pe piata Chinei, Standard Chartered Plc, a spus ca si el a primit aceeasi confirmare din partea autoritatii de reglementare a sectorului bancar chinezesc.

CBRC permite HSBC sa ofere servicii pentru depozite limitate in yuani in noua orase unde are deja filiale, iar Standard Chartered (StanChart) poate face afaceri la cele sapte sucursale pe care le are in China.

Banca americana Citigroup a primit si ea licenta pentru afaceri in yuani si va anunta mai multe detalii, a declarat, telefonic, o purtatoare de cuvant a sucursalei Citigroup din Shanghai.

Citigroup, Hsbc si Stanchart pot oferi deja servicii in yuani pentru clientii lor internationali si locali corporate din China, in conformitate cu angajamentele luate de Beijing la OMC, in 2001, cand a aderat la organizatie. Cele doua banci britanice si Citigroup au cerut si sa se inregistreze in China ca banci locale, ca sa poata oferi mai multe servicii in yuani clientilor, cum ar fi, de exemplu, cele fara limite a depozitelor pe care le pot prelua de la clientii individuali locali.

"China a onorat pe deplin angajamentul luat la OMC pentru deschiderea mai larga a pietei yuanului. Acest lucru a dat HSBC noi oportunitati pentru extinderea serviciilor noastre", a spus preluat de NewsIn, directorul executiv HSBC China, Richard Yorke. "Vom putea oferi servicii bancare nerestrictionate in moneda locala dupa ce se va incheia procesul de integrare locala", a mai spus Yorke. Hang Seng Bank din Hong Kong, detinuta partial de HSBC, a spus ca a cerut autoritatii chineze de reglementare a sectorului bancar permisiunea de integrare locala.

Bancile straine care sunt de acord sa se inregistreze ca banci locale in china pot oferi servicii nelimitate pentru depozite si au dreptul sa emita carduri, in conformitate cu noile regulamente bancare, date luna trecuta. Cei mai multi rezidenti locali vor sa foloseasca serviciile oferite de bancile straine, deoarece ei cred ca serviciile oferite de straini sunt mai bune decat cele furnizate de bancile chinezesti, a anuntat, marti, televiziunea oficiala Shanghai Television, citata de Reuters.

In China, tara in care numarul locuitorilor a depasit numarul de 1,3 miliarde, crearea unui depozit la o banca locala poate dura pana la cateva ore, in timpul orelor de varf, partial din cauza ineficientei bancilor locale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri