Banca ruseasca de stat, Vneshtorgbank (VTB), a doua ca marime din Rusia, a consimtit sa-si vanda participatiunea de 16% lal International Moscow Bank (IMB) bancii italiene UniCredit.
"S-a ajuns, in principiu, la un acord. Au mai ramas doar detaliile tehnice. Este posibil ca intelegerea sa fie incheiata inainte de sfarsitul acestui an", a declarat o sursa din domeniul bancar, dupa cum informeaza NewsIn.

UniCredit a cumparat, in cursul acestui an, 23,4% din IMB de la grupul bancar nordic Nordea si controleaza, in prezent, 79,3% din IMB, care a fost evaluata intre primele zece banci rusesti. Purtatorul de cuvant al VTB a refuzat sa comenteze, insa banca ruseasca de stat si-a declarat, anterior, intentia de a-si vinde participatiunea la IMB, care a fost evaluata, inntr-un raport din luna mai, la 146 de milioane de dolari.

VTB trece printr-un proces de restructurare, dr pregateste pentru a oferta publica pe pietele internationale, in cursul anului viitor, prin care banca tinteste sa obtina pana la patru miliarde de dolari, prin listatea unui pachet de actiuni de maximum un sfert din capital. In afara de vanzarea unor active, VTB urmareste sa obtina o franciza pentru o banca de investitii, potrivit surselor de pe piata. Acestea mai sustin ca oferta facuta, in acest sens, grupului financiar independent Renaissance Capital a fost respinsa.

Dupa preluarea bancii germane HVB, Unicredit si-a trasferat holdingurile bancare din Europa de Est catre Bank Austria Creditanstalt, care a devenit, astfel, proprietarul direct al pachetului de actiuni IMB. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine, de asemenea, o mica parte din IMB, ale carei active au fost evaluate la 5,5 miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2005, din care actionarii detin 477 de milioane de dolari. Profitul net al anului 2005 a fost de 106 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri