Erste Bank va prelua integral Bank Prestige din Ucraina, pana in ianuarie 2007, si va plati o compensatie totala de 79,4 milioane euro catre actionari, a anuntat banca austriaca
Erste Bank a stabilit de comun acord cu actionarii Bank Prestige sa cumpere toate actiunile bancii ucrainene, dupa ce in luna iulie anuntase ca a preluat 50,5% din capitalul social pentru 27,2 milioane euro. Valoarea totala a compensatiei platite actionarilor se ridica la 79,4 milioane euro (echivalentul a 525,0 milioane grivna sau 104 milioane dolari).

Achizitia pachetului de control al bancii ucrainene, p e baza unui capital autorizat la 31 octombrie 2006 de 300,1 milioane grivna (59,4 milioane dolari sau 45,4 milioane euro), aduce pentru Erste Bank un multiplu de valoare contabila de 1,75, potrivit bancii austriece.

Erste Bank a obtinut aprobarea Bancii Nationale a Ucrainei, a Comisiei Anti-Monopol si a Autoritatii Pietei Financiare Austriece pentru finalizarea tranzactiei de preluare integrala a Bank Prestige. Bank Prestige va fi integrata in noul holding financiar Erste Bank, care va fi creat pana in 2009, si va lucra sub brandul bancii austriece. Obiectivul Erste Bank este de a atinge o cota de 4-5% din piata bancara ucraineana pana in anul 2009.

Institutia ucraineana detine o licenta totala pentru servicii si va opera ca banca universala, concentrandu-se pe operatiuni din domeniul corporativ si de retail. Activele subsidiarei ucrainene vor creste la va avea active de 3,2 miliarde euro, potrivit planului Erste Bank. Banca austriaca va investi 229 milioane euro ( 1.515,0 milioane grivna sau 300 milioane dolari) pentru a sustine planurile de afaceri intre momentul actual si anul 2010.

Exploram oportunitatile pietei bancare ucrainiene inca de acum sase luni. Suntem in prezent cu atat mai convinsi de potentialul de crestere al pietei si am fructificat oportunitatea de a obtine controlul deplin asupra Bank Prestige. Aceasta miscare ne va permite sa acceleram procesul de luare de decizii si penetrarea noastra pe piata bancara din Ucraina, a declarat, potrivit NewsIn, presedintele Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen, Andreas Treichl. Potrivit lui, decizia bancii austriece a fost sustinuta de faptul ca fostii proprietari vor continua sa sustina Bank Prestige cu know-how-ul si experienta lor locala.

Andrey Rozhok, actualul presedinte al Comitetului Director, isi va mentine pozitia in Consiliul de Conducere. Jozef Skel, fostul director pentru business cu clienti mari corporativi si membru al echipei de conducere din cadrul esk Spoitelna, va fi raspunzator pentru operatiunile de control si management al factorilor de risc pentru credit.

Pavel Cetkovsk, fostul director al managementului pentru bilanturi si membru al echipei de senior management din cadrul esk Spoitelna, va raspunde de activitatile de retail. Consiliul de Supraveghere al bancii ucrainene va include cinci membri: unul dintre fostii parteneri isi va mentine pozitia ca membru al Consiliului de Supraveghere, trei membri vor veni de la Erste Bank si cel de-al cincilea membru va fi numit in cel mai scurt timp, a anuntat banca austriaca.

Erste Bank avea active de 162,6 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie 2006, potrivit raportarilor bancii austriece. Profitul net dupa aplicarea taxelor a urcat cu 27,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 508,8 milioane la 649,3 milioane euro. Rezultatele nu includ datele financiare ale Bancii Comerciale Romane.

Bank Prestige a fost infiintata in decembrie 2005 si inregistrata ca o corporatie publica in ianuarie 2006. in prezent, banca ucraineana are aproximativ 300 de angajati si opereaza prin intermediul a 15 filiale. Capitalul social se ridica la 300 milioane grivna (echivalentul a 59,4 milioane dolari sau 45,3 milioane euro). Bank Prestige are active totale de 1.009,2 milioane grivna (199, 8 milioane dolari sau 152,5 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri