Presedintele in exercitiu al OPEC, seicul Ahmad Fahd Al-Sabah, ministrul Energiei al Kuweitului, a anuntat o majorare, in luna iunie, a productiei de titei a Cartelului cu 500.000 de barili pe zi, in ciuda tendintei de scadere a pretului la acest produs pe pietele mondiale.

Aceasta decizie va avea ca efect cresterea extractiei de titei la peste 30 milioane de barili pe zi, o premiera in ultimele sase luni. Nu se vor schimba, insa, cotele de productie stabilite fiecarei tari prin acordurile anterioare, o modificare in acest sens urmand a fi discutata la reuniunea din luna iunie a Cartelului.
Cresterea extractiei, a mai precizat presedintele OPEC, a fost decisa mai degraba pentru a calma temerile aparute in legatura cu o posibila penurie de stocuri pe pietele mondiale. Analisti ai agentiei Reuters au relatat ca tarile producatoare de titei din Golf vor sa isi majoreze extractia pentru a incuraja crearea, in urmatoarele luni, a unor stocuri, pentru a face fata unei asteptate cresteri a cererilor de pe pietele lumii. Efectul noii decizii a Cartelului este, fireste, o reducere a preturilor.

Inca din aceasta luna, dupa ce Arabia Saudita si-a anuntat intentia de a-si majora productia, pretul petrolului brut american s-a redus cu 8 dolari, respectiv cu 14 la suta fata de pretul de la inceputul lunii. "Cred ca preturile vor ajunge la cote echitabile", a declarat Ahmad Fahd Al-Sabah, precizand ca daca va interveni totusi o majorare de pret, acest lucru se va intampla in luna mai, determinata de cresterea cererii prognozate pentru perioada respectiva.

Seicul Ahmad a mai anuntat ca ministrii petrolului din tarile membre ale OPEC ar putea lua in discutie, la reuniunea lor din luna iunie, eventualitatea unei majorari a plafonului oficial al extractiei de titei a OPEC, de la 27,5 milioane de barili pe zi, la 28,8 milioane barili. Sunt insa si tari membre ale Cartelului, cum este cazul Algeriei si Venezuelei, care au refuzat orice noua crestere a extractiei zilnice de titei. La randul sau, ministrul Petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah, a declarat ca OPEC n-ar trebui sa permita crearea in ritm prea rapid a stocurilor de titei, deoarece ar provoca o scadere "periculoasa" a pretului si o destabilizare pe pietele petroliere ale lumii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri