Comisarul european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs a dezvaluit, intr-un interviu pentru The Sunday Telegraph, intentia CE de a introduce o taxa ecologica europeana pentru automobile, care sa inlocuiasca actualele taxe de inmatriculare si taxe de drum, informeaza publicatia britanica.

"Sunt preocupat de modul in care cetatenii sunt obligati sa plateasca taxa de inregistrare o data intr-o tara, iar atunci cand se muta intr-o alta tara sunt obligati sa o plateasca din nou. Este o dubla impozitare si o bariera pe piata interna", a argumentat, potrivit NewsIn, Laszlo initiativa Comisiei.

Propunerea le va fi facuta ministrilor de finante din cele 27 de state membre UE la consiliul ministerial din primavara, dar - potrivit comisarului european pentru taxe si uniune vamala - ea ar putea fi introdusa cel mai probabil in 2009.

Metodologia de calcul al taxei ar fi aceeasi in toate statele membre, dar autoritatile vor avea posibilitatea sa stabileasca la nivel local rata de impozitare. O patrime din taxa va depinde insa de nivelul emisiilor de dioxid de carbon al autovehiculului.

Comisarul european sustine ca ideea se bucura de sustinerea Parlamentului European si ca este nevoie de voturile a doua treimi din numarul europarlamentarilor pentru a trece de PE.

Pe de alta parte, Kovacs a indicat progresele comunitare facute in armonizarea legislatiei privind impozitarea companiilor. CE sustine ca, din cauza legislatiei diferite in cele 27 de state membre in ceea ce priveste impozitarea, companiile nu pot decide ce tari sunt mai competitive din acest punct de vedere. "In acest moment nu exista transparenta," a spus comisarul european. "Sistemul pe care il avem in vedere ar fi mult mai simplu pentru companii", a adaugat Laszlo Kovacs.

Armonizarea fiscala la nivel european este sustinuta de zece state membre, alte sase agreand ideea, dar nu si anumite detalii ale planului. Statele membre vor putea sa stabileasca rata de impozitare si ele vor avea libertatea de a alege daca sa se alature sau nu acestei scheme. Proiectul ar putea fi implementat deja in 2008, a precizat comisarul pentru impozitare, dar Mare Britanie, Irlanda, Estonia si Slovacia se opun acestuia cu fermitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri