Dezbaterile din ce in ce mai intense referitoare la fondurile de risc se contureaza ca o tema majora a intalnirii de saptamana aceasta a reprezentantilor Grupului celor sapte, iar discutia despre cotele monedelor pierde teren in agenda oficiala.

Germania, tara gazda, doreste ca G76 sa foloseasca intalnirea din zilele de 9 si 10 februarie, din Essen, pentru a aborda ceea ce oficialii germani considera amenintari la adresa stabilitatii sistemului financiar, din partea industriei fondurilor de risc, evaluata la 1,7 miliarde de dolari.

"Veriga lipsa este transparenta crescuta", a declarat membrul boardului Bundesbank, Edgar Meister, care a adaugat ca "este deja un succes considerabil ca acest subiect a ajuns pe agenda G7 si ca va fi dezbatut in continuare".

Ministrii vor evolua de asemenea starea economiei globale, informeaza NewsIn. Pe de alta parte, oficialii au transmis mesaje contradictorii referitor la includerea in discutii a ratelor de schimb valutar. Oficialii din zona euro vor sa discute valoarea yenului japonez, insa aceasta initiativa nu a obtinut sustinerea restului statelor G7, respectiv Japonia, SUA, Marea Britanie si Canada.

Germania a incercat sa-si convinga partenerii din G7 sa discute problema transparentei fondurilor de risc. Astfel de fonduri, care adesea imprumuta sume mari si folosesc strategii de tranzactionare complexe, cu scopul de a genera retururi consistente, peste valoarea pietei, s-au extins rapid in ultimii cinci ani.

Autoritatile de control financiar sustin ca lipsa de informatie despre investitiile astfel efectuate determina dificultatea in a sti unde sunt plasate riscurile.

Seful al Comitetului de Supraveghere Bancara al bancilor centrale din UE, Meister a declarat ca fondurile de risc amelioreaza stabilitatea financiara, deoarece raspandeste riscul si creste lichiditatea si eficienta pe piata. "Pot sa fie si o sursa de risc sistemic sporit si tocmai din acest motiv sunt discutate la nivelul G7", a adaugat acesta.

Ministrul de finante german, Peer Steinbrueck, a declarat saptamana trecuta ca deprecierea yenului fata de dolar din ultimii trei ani nu s-a produs intr-o asemenea masura incat tema sa fie discutata la Essen". Un oficial european al G7 a declarat ieri ca ratele de schimb ale yenului japonez si yuanului chinezesc exercita o presiune nejustificata asupra euro si zonei euro. "Euro preia o parte ne proportionala din povara reglarii", a declarat oficialul citat de Reuters. Pe de alta parte, un oficial francez a declarat ca este de asteptat sa existe discutii despre valute, "doar este vorba despre G7".

Oficialii de peste ocean au avut o atitudine moderata fata de yen

Secretarul de stat al Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat saptamana trecuta, ca este multumit de faptul ca valoarea monedei japoneze este la nivelul la care ar trebui sa fie pe pietele competitive.

Un inalt oficial canadian a declarat luni ca o discutie referitoare sa yen si yuan nu va constitui un punct de interes al intarnirii G7. Germania a invitat China si alte economii de piata emergente importante sa participe la intarnire, alaturi de membrii G7.

Comisarul european pentru probleme monetare si economice, JoaquinAlmunia, a declarat, marti, ca nu poate spune daca ministrii de finante din G7 vor face, saptamana viitoare, declaratii referitoare la monede. "Nu pot anticipa daca va exista sau nu a declaratie comuna referitoare la valute. Nu exclud acest lucru, deoarece au mai existat si in trecut", a spus Almunia, care va lua parte la intalnirile din Essen.

Europa a mai incercat sa abordeze problema valorii yenului la ultima intalnire G7, a ministrilor de finante si reprezentantilor bancilor centrale, din septembrie 2006, de la Singapore, insa fara prea mult succes, scrie Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri