Frauda bancara este globala, in continua dezvoltare si extindere potrivit unui studiu de profil realizat de First Data International
Experti in combaterea fraudei bancare din 52 de banci din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au participat la un studiu a carei principala concluzie este ca frauda a ajuns un fenomen global, in continua dezvoltare si extindere. 96% dintre respondenti cred ca practicile de fraudare sunt rapid transmise dintr-o parte in alta a lumii. Acest lucru inseamna ca industria are oportunitatea de a anticipa dezvoltarea fraudei si ca poate preveni un potential atac al acesteia.

"Expertii in prevenirea si combaterea fraudei care au participat la studiul nostru evidentiaza ca frauda este un fenomen global care necesita un raspuns global. In acelasi timp, frauda este un subiect sensibil pentru bancile preocupate de reputatie, competitivitate si profit. Bancile recunosc ca este foarte important sa colaboreze intre ele si cu alte agentii pentru a combate frauda, insa, pentru moment, nu are loc schimbul de informatii si de analize la un nivel semnificativ", a declarat Jackie Barwell, director al managementul fraudei pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul First Data International.

In eforturile lor de a combate frauda, bancile sunt constranse de ingrijorari generate de experienta posesorilor de carduri cat si de propria lor competitivitate. Dupa cum declara unul dintre respondenti: Organizatiile nu isi fac cunoscute pierderile cauzate de fraude si aceasta ne limiteaza posibilitatile de cooperare. Legislatia de protectie a datelor este interpretata de majoritatea bancilor drept o bariera semnificativa in cooperare, desi experti europeni in protectia datelor, in cadrul unui forum organizat recent de First Data, sugereaza ca adevarata problema este perceptia si interpretarea acesteia, nu actualul cadru legislativ propriu-zis.
Reglementarea poate fi o "camasa de forta" dupa cum reiese din studiul mentionat. 55% dintre respondenti cred ca reglementarile sunt utile, in timp ce altii, in special in Vestul Europei, sunt ingrijorati de faptul ca reglementarile se pot dovedi prea restrictive in acest mediu aflat intr-o schimbare extrem de rapida. "Reglementarile nu pot anticipa dezvoltarea fraudei si nu pot asigura flexibilitatea necesara de a face fata acestei schimbari. Frauda este mult prea dinamica si greu de controlat ca sa ne permitem sa avem o legislatie inflexibila", a spus Katy Worobec, Director de Control al Fraudelor in cadrul APACS, asociatia procesatorilor din Marea Britanie.

Frauda bancara este in continua dezvoltare si extindere
Experti bancarii considera ca tehnologia este o arma cheie in lupta impotriva fraudei, fiind considerata o prioritate de peste 50% dintre respondenti. Multe organizatii introduc sisteme anti-skimming si imbunatatesc securitatea terminalelor ATM. In momentul de fata sunt revazute si imbunatatite modalitati inovative de analiza a datelor.

Analiza link-urilor accesate pe internet, spre exemplu, poate oferi bancilor o perspectiva comuna asupra fraudelor din cadrul organizatiei, in timp ce autentificarea multi-factor promite sa scada folosirea formelor statice de autentificare. Bancile trebuie sa evalueze costurile implementarii noii tehnologii atat din perspectiva pierderilor financiare cauzate de fraude cat si din cea a impactului asupra increderii clientilor.

Studiul comandat de First Data International, unul din liderii globali in comertul electronic si procesarea tranzactiilor, a fost coordonat de Olive Insight, o firma independenta de cercetare si s-a bazat pe experienta unor experti de renume in combaterea fraudelor la nivelul terminalelor ATM, POS, cat si a celor tranzactionale tip online si card not present (CNP).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri