Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul pietei de capital americane, va incepe sa publice salariile, primele, actiunile si participarile la profit ale sefilor primelor 500 de grupuri americane, pe o pagina de internet separata, creata in acest scop, informeaza AFP, citat de NewsIn.
Pagina electronica http://www.sec.gov/xbrl contine o serie de informatii, care pana acum erau publice, dar dispersate intr-o serie de documente contabile complexe, a explicat SEC, intr-un comunicat publicat pe pe pagina de internet a institutiei.

"Adio stocarii de date complicate, care obliga investitorii sa gaseasca tot felul de documente si anexe pentru a intelege mai bine cu cat isi plateste o companie directorii", a spus presedintele SEC, Chris Cox, in comunicatul institutiei.

Usor de utilizat, site-ul contine informatii despre toate formele de plata a sefilor de companii si permite comparatii intre aceste venituri in functie de sectorul de activitate sau de dimensiunea companiei. Pe aceeasi pagina electronica sunt incarcate anexe in care consiliile de administratie isi explica deciziile in privinta salariilor.

Din iulie 2006, arbitrul pietei de capital din SUA obliga grupurile sa publice remuneratiile celor mai bine platiti cinci directori, iar expertii pietei calculeaza veniturile totale. Pentru pachetele de "stock options" (optiuni asupra actiunilor companiei, care ofera castiguri atunci cand pretul acestora creste), care constituie cea mai mare parte a remuneratiilor directorilor americani, noua pagina SEC le indica valoarea, fie doar pentru platile de peste an, fie adunand toate sumele acordate in anii trecuti si care au devenit utilizabile. Pagina electronica mai arata ca presedintele bancii de investitii Merrill Lynch, Stanley O'Neal, a fost cel mai bine platit director in 2006, cu 91,4 milioane de dolari. O'Neal a fost inlocuit recent, pe fondul problemelor aparute in cadrul bancii ca urmare a crizei creditelor ipotecare. El a fost urmat de presedintele Viacom, Thomas Freston, cu 89,3 milioane dolari, si de seful de la Avis Budget, cu 64 milioane dolari.

Datele nu reflecta neaparat averea directorilor, mai scrie AFP. De exemplu, cofondatorii Google, Larry Page si Serghei Brin, se afla in coada clasamentului, cu remuneratii de cateva mii de dolari si un salariu simbolic de un dolar, cu toate ca detin, fiecare, cate 11% din Google, pachete de valoreaza, in prezent, peste 22 de miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri