Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa actioneze impotriva pericolelor inflationiste si sa previna instalarea unei spirale salarii-preturi ca urmare a actualelor presiuni inflationiste, a spus seful BCE, Jean-Claude Trichet.
Trichet i-a spus cancelarului german Angela Merkel si altor membri ai partidului Crestin-Democrat ca elementele fundamentale de crestere a economiei zonei euro sunt solide, dar este posibil ca inflatia sa se mentina in urmatoarele luni mult peste un nivel de 2%.

BCE se reuneste pe 10 ianuarie ca sa fixeze rata dobanzii de politica monetara, iar seful institutiei cu sediul la Frankfurt a spus ca declaratiile sale reflecta concluziile de la ultima reuniune din 6 decembrie a consiliului guvernatorilor BCE si nu au rolul de a anticipa discutiile de joi.

"Consiliul guvernatorilor BCE este gata sa compenseze riscurile care ameninta stabilitatea preturilor", a declarat Trichet la o reuniune a politicienilor conservatori, potrivit textului publicat de Banca Centrala Europeana, citat de Reuters.

"Pentru ca inflamarea recenta a inflatiei sa fie doar temporara, este esential ca modalitatea de fixare a salariilor si a preturilor sa nu fie afectata de actualele rate ale inflatiei", a mai aratat seful BCE.

Merkel a aratat ca declaratiile lui Trichet i-au intarit convingerile ca stabilirea salariilor din Germania ar trebui sa reflecte productivitatea, nu inflatia, si asupra importantei respectarii regulilor Uniunii Europene cu privire la deficitele bugetare.

Trichet a multumit cancelarului german, intr-un scurt discurs public, pentru sustinerea pe care a acordat-o anul trecut independentei politice a BCE, in contextul in care presedintele francez Nicolas Sarkozy a pus sub semnul intrebarii atentia pe care o acorda BCE controlului inflatiei.

Inflatia din zona euro a atins un nivel de 3,1%, mult peste cel de imediat sub 2% tintit pe termen mediu de Banca Centrala Europeana. Cu toate acestea, economistii spun ca nesiguranta economica provocata de incetinirea cresterii economice americane face sa fie improbabil ca BCE sa isi urce dobanda de politica monetara peste nivelul actual de 4%. Dobanda cheie a BCE se afla din iunie la un nivel de 4% pe an.

Ar fi intelept ca BCE sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel de 4% pana cand se va limpezi impactul pe care l-a avut asupra bancilor europene criza din sectorul american al creditelor cu grad mare de risc, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului elvetian Finanz und Wirtschaft si preluat de Reuters, presedintele institutului economic german Ifo, Hans-Werner Sinn.

Trichet a mai aratat ca BCE supravegheaza atent evolutiile de pe pietele financiare si a observat ca ritmul de scumpire a locuintelor din zona euro s-a temperat, desi exista multe variatii regionale.

"Perspectivele pentru economia zonei euro in ansamblu, insist, pentru zona euro in ansamblu, sunt cele ale unei aterizari relativ usoare (soft landing)", a mai spus seful BCE.

Conceptul de "soft landing" este folosit in cazul evitarii concomitente a unei inflatii ridicate si a unei rate a dobanzii ridicate, precum si a unei recesiuni, pe masura ce cresterea economica sufera o usoara temperare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri