Compania American International Group Inc. (AIG), cel mai mare asigurator din lume, are cele mai mari sanse pentru preluarea companiei OTP Garancia Insurer, divizia de asigurari a bancii ungare OTP, informeaza Portfolio.hu
Potrivit surselor de pe piata, AIG a oferit o suma foarte mare pentru preluarea diviziei Garancia, afirma cotidianul Népszabadság, citat de NewsIn.

Speculatiile in ce priveste cine va cumpara Garancia au circulat timp de luni de zile. Acum o luna, AXA era considerat principalul cumparator, insa in final s-a dovedit a fi sub cei patru principali candidati in cursa de preluare a Garancia.

Saptamanalul local HVG si Dow Jones au anuntat ca exista patru candidati in cursa pentru preluarea companiei ungare de asigurari, printre care AIG,firma elvetiana Zurich Financial Services AG (ZFSVY), Dutch Aegon NV (AEG) si asiguratorul francez Groupama SA.

Reteaua de stiri locale a adaugat si firma ERGO Group, o companiei cu sediul in Germania prezenta in 24 de state din Europa, avand 33 de milioane de clienti.

Nicio companie nu a facut comentarii.

Potrivit ziarului, piata este de parere ca AIG are cele mai mari sanse pentru preluarea Garancia, si ca OTP va anunta in curand castigatorul cursei.

Pretul de vanzare este estimat la aproximativ 500 de milioane euro (130 miliarde de forinti).

Potrivit Népszabadság, pretul Garancia ar putea sa creasca si mai mult, avand in vedere ca OTP a stipulat ca cine va cumpara divizia de asigurari a bancii ungare va trebui sa achizitioneze de asemenea o participatie in OTP .

In cazul in care castigatorul obtine 10% din actiunile OTP, costul total al acordului va fi de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Aceasta suma nu reprezinta mult pentru niciunul dintre potentialii cumparatori, fiind foarte usor pentru AIG, numariul doi pe piata grupurilor financiare si cel mai important asigurator din lume.

Profitul AIG pe 2006 a fost de 14,1 miliarde dolari (aproximativ 3.000 miliarde forinti).

Cei care au mizat pe AIG afirma ca asiguratorul a asteptat multa vreme pentru un astfel de acord, iar preluarea Garancia, cel de-al patrulea asigurator pe piata ungara, ii va asigura companiei americane o pozitie importanta pe piata asiguratorilor din Ungaria.

Un alt argument pentru AIG este ca OTP a cautat un investitor strategic inca din vara trecuta, dupa ce o oferta ostila de preluare a MOL de catre firma austriaca OMV a dovedit ca grupurile listate reprezinta tinte pentru eventuale preluari ostile in Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri