Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina dobanda sa de politica monetara la nivelul actual, de 4%, pana cand o temperare a presiunilor inflationiste si o majorare a capacitatii de productie vor permite o schimbare a politicii monetare in zona euro, recomanda FMI.
Fondul Monetar International (FMI) a aratat, intr-un raport despre economia zonei euro, ca inflatia, care a revenit la un nivel record de 3,6% in mai, comparativ cu anul precedent, a ajuns "inconfortabil de accentuata".

FMI a estimat ca indicele preturilor de consum se va mentine peste un nivel de 3% in viitorul apropiat, dar va scadea sub pragul de 2%, tintit de BCE, la sfarsitul anului 2009, potrivit NewsIn.

"In aceste conditii, este adecvat sa mentii acelasi nivel al dobanzii de politica monetara", recomanda raportul Fondului.

"Pe termen lung, perspectivele privitoare la politica monetara se vor schimba daca, in conformitate cu proiectiile noastre de baza, indicatorii pe termen lung vor descrie o extindere a capacitatii de productie si o temperare a presiunilor inflationiste", adauga analistii FMI.

Intrebat daca o majorare a dobanzii de politica monetara a BCE in prezent ar fi o decizie adecvata, directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold, a spus, insa, ca "in ceea ce priveste politica monetara, nu trebuie exclusa niciodata nicio posibilitate".

Daca analistii de la FMI s-au inselat in ceea ce priveste scenariul de baza, preturile marfurilor si efectele secundare,

"BCE va trebui sa actioneze in consecinta".

FMI si-a revizuit in sus estimarile pentru cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana pana la 1,75% anul acesta, comparativ cu nivelul anterior estimat, de 1,4%, iar pentru 2009, FMI a estimat ca produsul intern brut (PIB) al zonei euro va fi de 1,25%.

"Am gresit cifrele, dar am estimat corect tendintele", a spus Leipold, precizand apoi ca revizuirea in sus a fost determinata de cresterea economica peste asteptari din primul trimestru.

Noua prognoza a FMI este in conformitate cu estimarile Comisiei Europene (CE) pentru cresterea economica din 2008, dar pentru 2009 prognozele Fondului sunt mai pesimiste decat cele ale CE, care anticipeaza o crestere economica de 1,5%.

Reprezentantii FMI au mai aratat ca aprecierea euro va dauna exporturilor zonei euro, ca si incetinirea cresterii economice internationale.

Leipold nu a precizat, insa, care ar fi un nivel mai conform cu asteptarile pentru cursul de schimb.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri