Companiile petroliere se confrunta cu tot mai multe cereri din partea actionarilor de a investi in energie alternativa, insa firmelor le-ar putea lipsi motivatia legata de profit, aptitudinile antreprenoriale sau chiar dorinta de a le indeplini cererile.
Vocile care cer marilor companii de petrol si gaze investitii mai mari in energia alternativa s-au intensificat, in contextul generalizarii ideii ca emisiile de gaze de sera determina incalzirea globala, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Unii investitori si actionari sustin ca grupurile petroliere subestimeaza impactul politicii importiva schimbarii climatice asupra industriei energiei. Acestia considera ca firmele trebuie sa aiba o expunere mai mare la resursele regenerabile pentru a asigura sustinerea profiturilor pe termen lung.

Insa altii sunt de parere ca firmele petroliere nu au expertiza tehnologica si cultura corporatista adecvata pentru a avea succes intr-o industrie inovativa si nefamiliara.

"Industria petroliera ia decizii de investitii pentru perioade de decenii, in valoare de miliarde de dolari, in care trebuie sa fii foarte sigur daca tinta este corecta", a declarat un partener al firmei de consultanta Innosight, Steve Wunker.

"Acesta este opusul aptitudinilor pe care trebuie sa la ai pentru a crea companii antreprenoriale care sa evolueze intr+o perioada de schimbare a pietei", a mai spus Wunker.

Insa multi actionari, printre care si unii dintre cei mai influenti investitori, par sa nu fie de aceeasi parere.
Exxon Mobil Corp a avut, in 2007 si 2008, doi dintre cei mai profitabili ani, insa in locul felicitarilor, in cadrul intrunirii din acest an, a trebuit sa se confrunte cu solicitari de schimbare, din cauza lipsei de investitii in sursele alternative de energie.

Alte companii petroliere, printre care Royal Dutch Shell si BP Plc, au deja operatiuni in surse energetice regenerabile. Cu toate acestea, chiar si acestea sunt indemnate de investitori sa majoreze investitiile in acest sector, care deocamdata insumeaza 1% din totalul cheltuielilor.

Cu pretul petrolului la un record de peste 130 dolari/baril, companiile au cu siguranta bani suficienti pentru investitii. Insa in loc sa sustina cercetarile pentru noi forme de energie, acestia returneaza investitorilor miliarde de dolari de lichiditate in exces, sub forma de rascumparare de actiuni, ce ajuta la sustinerea pretului actiunilor si al dividendelor.

"Cele mai multe companii petroliere par foarte dezinteresate de a intrerupe un model de afaceri ce ofera un profit substantial", a spus Wunker. De asemenea, nu par foarte convinse de urgenta problemei.

Majoritatea companiilor petroliere considera ca este destul petrol pe planeta pentru a asigura extractia timp de zeci de ani de acum inainte.

Chiar si BP, grupul cu cele mai mari investitii in energia alternativa, a recunoscut la inceputul acestui an ca investitorii nu au fost ajutati de investitiile in energia alternativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri