Cresterea brusca a preturilor la zahar, orez, carne, ulei si carburanti a determinat Guvernul de la Chisinau sa introduca adaos comercial reglementat de stat la unele produse alimentare, dar si sa declare ca "in spatele scumpirilor sunt cei care doresc sa provoace revolta sociala".
"Noi stim ca in spatele acestor scumpiri speculative nu sunt doar interesele financiare. Cineva doreste ca oamenii sa iasa in strada", a declarat premierul moldovean Zinaida Greceanii in cadrul sedintei de guvern de miercuri. Premierul a dispus lansarea unor investigatii pentru a-i identifica si sanctiona pe agentii economici care au majorat nemotivat preturile.

In ultimele zile zaharul in magazinele si pietele din Republica Moldova s-a scumpit cu 50-70%, iar de pe rafturile comerciantilor angrosisti zaharul lipseste. Aceasta, in conditiile in care pretul zaharului la producator a ramas neschimbat, iar stocurile se ridica la peste 23.000 tone, potrivit ministrului economiei, Igor Dodon.

Dodon sustine ca in timpul controalelor au fost depistate mai multe depozite care au sistat vanzarea zaharului si a orezului creand astfel un deficit artificial pe piata. Potrivit sefului Centrului pentru Combaterea Сrimelor Economice si a Coruptiei, Sergiu Puscuta, agentii economici care au incalcat reglementarile legale privind limita rentabilitatii vor fi sanctionati cu amenzi egale cu valoarea profitului ilicit sau confiscarea profitului incasat.

In consecinta, pentru a preveni majorari similare si la alte produse alimentare, Guvernul a decis miercuri ca pastele fainoase, crupele si orezul sa fie introduse pe lista marfurilor pentru care adaosul comercial este reglementat de stat. In plus, a fost format un grup de lucru ce va monitoriza evolutia preturilor, care va examina posibilitatea inaspririi sanctiunilor pentru majorarea ilegala a preturilor.

Doua formatiuni politice de opozitie de la Chisinau – Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat – au luat atitudine, in cadrul unor conferinte de presa, fata de cresterea brusca a preturilor si au cerut Guvernului masuri urgente pentru a opri scumpirea alimentelor si carburantilor, subliniind ca este nevoie "nu numai de masuri imediate, ci si de durata".

Presedintele Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, este de parere ca situatia din agricultura si cresterea preturilor ar putea fi speculate de unele partide. "Guvernul nu are posibilitati de a majora salariile si pensiile, iar acestia nu mai pot face fata cresterii preturilor. Sunt necesare discutii cu o larga antrenare a persoanelor care pot oferi solutii. In caz contrar, situatia poate scapa de sub control", a avertizat Dumitru Diacov, precizand ca formatiunea sa este gata sa contribuie la identificarea acestor solutii.

De partea cealalta, liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, afirma ca adevarata cauza a crizei ar trebui cautata in zona monopolurilor clientelare din economie, controlate de actuala putere comunista, care duc la crearea preturilor nu in baza concurentei, "ci in baza intereselor si indicatiilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri