Parlamentul Serbiei a ratificat un acord energetic cu Rusia, prin care ofera grupului rusesc Gazprom control asupra monopolului sau petrolier, in schimbul includerii Serbiei in proiectul conductei de gaze naturale South Stream, relateaza Reuters.
Dintre cei 250 de membri ai parlamentului, 214 deputati au votat in favoarea acordului semnat in ianuarie anul trecut, in timp ce 22 s-au declarat impotriva, transmite NewsIn.

Acordul a fost unul dintre rarele proiecte asupra carora ambele partide nationaliste si coalitia pro-vest, aflata la conducere, au ajuns rapid la o intelegere.

In cadrul acordului, Gazprom Neft, divizia petroliera a monopolului rus al gazelor naturale Gazprom, va obtine o participatie de 51% in cadrul NIS, ultima companie petroliera inca detinuta de stat din zona Balcanilor, ce urmeaza sa fie privatizata.

Unii politicieni sarbi sustin ca acordul ar trebui sa fie renegociat, din moment ce pretul de vanzare, de 400 milioane euro, este "jignitor".

Gazprom Neft a anuntat ca va investi alte 500 milioane euro in modernizarea companiei, ca parte din afacere.

Unii analisti considera ca afacerea are motivatie politica, fiind o recompensa pentru Rusia in schimbul sprijinului acordat Serbiei in problema Kosovo, fosta provincie sarba care s-a separat in februarie, cu sprijinul statelor din Occident.

Insa cei ce au votat pentru acord sustin ca Serbia va avea de castigat din includerea in proiectul South Stream, prin care gazele naturale din Rusia vor fi transportate in Europa prin Marea Neagra. Belgradul, ce obtine 90% din gazele naturale din Rusia, priveste apartenenta la South Stream ca pe o metoda de a asigura energie ieftina si o crestere economica mai rapida. In cazul in care alte state balcanice ar dori sa aiba acces la gazele naturale, Serbia ar avea de castigat din taxele de tranzit.

Grupul de consultanta Deloitte a anuntat sambata ca valoarea de piata a NIS este de 2,2 miliarde euro. Evaluarea se bazeaza pe ipoteza ca NIS va mentine monopolul pana in 2012.

Grupului NIS i s-a oferit monopolul asupra rafinarii pana in 2010, pentru a-i permite recuperarea in urma bombardamentelor NATO din 1999, care au afectat principala rafinarie. Oficialii sustin ca vor fi necesare investitii de peste 1 miliard euro pentru ca grupul sa fie pregatit pentru liberalizarea pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri