Ministrii europeni ai finantelor se intrunesc astazi la Nisa intr-un climat de criza economica puternica, cu riscuri de recesiune, insa fara mijloace de raspuns, din cauza masurilor bugetare si a refuzului Bancii Centrale Europene (BCE) de a cobori dobanda de referinta, scrie AFP, citat de NewsIn.
"Cred ca nu putem exclude o recesiune tehnica in zona euro", caracterizata de doua trimestre consecutive de scadere economica, a recunoscut joi guvernatorul bancii centrale a Olandei, Nout Wellink, membru al consiliului BCE.

Produsul intern brut (PIB) al zoneri euro a scazut deja cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu cel dintai.

In aceasta saptamana, Comisia Europeana a coborat semnificativ previziunea de crestere in zona euro pentru acest an, de la 1,7% la 1,3%. Comisia estimeaza, de asemenea, o recesiune tehnica.

Singurul beneficiul al exportatorilor europeni este ca aceasta situatie determina deprecierea euro, care a coborat la 1,40 dolari de la 1,60 dolari in luna iulie.

"Desigur, exista o criza economica mondiala si europeana", a subliniat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a facut apel la desfasurarea de reforme structurale pentru a putea face fata situatiei. Criza nu este un motiv pentru a opri reformele, ci din contra, pentru a le continua, a mai spus Sarkozy.

Printre subiectele de pe agenda intrunirii ministrilor de finante de la Nisa figureaza si ideea de a include Banca Europeana pentru Investitii (BEI) intr-un amplu program de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii, ce se consfrunta cu probleme de creditare, cu scopul de a le ajuta in obtinerea unor imprumuturi mai importante.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca aplauda propunerea, subliniind ca intreprinderile mici si mijlocii sunt surse mai bune de locuri de munca decat companiile mari.

Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, a sugerat la randul sau transformarea BEI intr-un fond suveran pentru un plan de investitii publice.

Tarile europene par in schimb sa excluda orice program de relansare bugetara, precum cele anuntate de Statele Unite in ianuarie sau de Japonia la sfarsitul lui august, pentru a sustine cresterea economica deficitara.

"Nu se pune problema punerii in practica a unui plan de relansare in Europa", a subliniat recent Juncker, spunand ca unele tari, precum Franta, au "marje de disponibilitate bugetara destul de reduse, cu deficite in crestere".

Fara posibilitatea de relansare bugetara, unele state au fac ut apel la BCE pentru coborarea dobanzii de referinta in contextul incetinirii economice, avand in vedere masurile luate de Statele Unite.

"Avem numeroase ingrijorari in acest moment. Prima dintre acestea ar putea fi inflatia", a declarat ministrul belgian al finantelor, Didier Reynders, in cadrul unei conferinte din Nisa, inainte de reuniunea cu colegii europeni.

Insa, a adaugat acesta, avem de-a face in prezent cu o ieftinire a petrolului, si astfel o temperare a inflatiei, ceea ce inseamna ca ar putea fi momentul unei discutii pe tema politicii monetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri