Stirile despre castigarea alegerilor prezidentiale din SUA de catre democratul Barack Obama au ridicat incertitudinile politice care afectau economia americana, insa investitorii au reactionat moderat la noua situatie si nu au pierdut din vedere problemele economice mondiale, arata AFP, citat de NewsIn.
"Obama si-a bazat campania electorala pe ideea de schimbare. Reusita sa va aduce optimism pe pietele mondiale", dupa luni intregi de campanie si tumult pe piata financiara, a declarat Marc Pado, strateg in cadrul Cantor Fitzgerald, New York.

"Incertitudinea este principala problema a pietelor", a declarat Sherrill Shaffer, un fost economist in cadrul Federal Reserve din New York, adaugand ca se asteapta la o stabilizare a economiei, dupa saptamani intregi marcate de tulburari.

In acest context, pietele bursiere din zona Asia-Pacific au fost coplesite de optimism, indicele Nikkei al bursei din Tokyo urcand cu 4,46% la inchiderea sedintei de miercuri, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a castigat 3,67%. Totodata, bursa din Shanghai a urcat cu 3,16%.

In SUA, bursele au incheiat sedinta de marti in urcare. Conform datelor de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a urcat cu 305,45 puncte, sau 3,28%, la 9.625,28 puncte.

In ciuda cresterilor din SUA si Asia, bursele europene au deschis in scadere usoara, cu indicele Footsie-100 al bursei londoneze in scadere cu 0,16%, in timp ce bursele din Frankfurt si Paris au pierdut 0,17%, respectiv 0,42%.

"Burse reprezinta un bun indicator al evolutiilor de pe piete", este de parere Gregori Volokhine, seful departamentului de operatiuni al companiei Meeschaert din New York. "Pietele au fost pregatite pentru o victorie a candidatului democrat", a adaugat acesta.

De asemenea, dolarul s-a apreciat in fata monedei unice. La deschiderea pietelor europene, euro a atins un minimum al sedintei de 1,2830 dolari, inainte de a reveni la 1,2868 dolari, in coborare cu 0,9%. Dolarul s-a depreciat insa cu 0,1% in fata yenului, la 99,66 yeni.

"Oricare ar fi fost rezultatul alegerilor, generozitatea politicii bugetare americane ar trebui sa sprijine aprecierea dolarului pana la un nou nivel record, chiar in cazul unei recesiuni a Statelor Unite", declarasera analistii din cadrul Commerzbank, inaintea afisarii rezultatelor.

Pretul petrolului a scazut miercuri pe pietele electronice din Asia, din cauza noilor temeri de reducere a cererii, in contextul temperarii cresterii economiei mondiale. In tranzactiile matinale, pretul barilului de petrol “light sweet” cu livrare in decembrie a scazut cu 1,13 dolari, la 69,40 dolari, fata de nivelul de 70,53 dolari inregistrat marti la New York.

Pretul barilului de petrol Brent cu livrare in decembrie a scazut cu 1,19 dolari, la 65,25 dolari.

Pentru sustinerea optimismului si sprijinirea cresterii economice, pietele financiare asteapta decizia de joi Bancii Centrale Europene si a bancii centrale a Marii Britanii de reducere a dobanzii cheie.

O actiune concertata a marilor banci centrale de reducere a dobinzii cheie, desfasurata in 8 octombrie, nu a avut un efect prea puternic asupra pietelor, atentia acestora fiind captata de limitarea creditarii.

In industria otelului, grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator al sectorului, a afisat miercuri un profit net de 3,82 miliarde dolari, sau 2,78 dolari/actiune, in al treilea trimestru, in linie cu asteptarile analistilor.

De asemenea, acesta a anuntat ca va reduce productia cu 30% la nivel mondial, din cauza scaderii cererii, conform directorului financiar al companiei, Aditya Mittal

Mobilizarea internationala va continua si in aceasta saptamana, in contextul in care Europa si Statele Unite se afla in pragul unei recesiuni, iar criza financiara se propaga catre economiile emergente.

Guvernul german trebuie sa adopte miercuri o serie de masuri de sustinere a economiei, ale caror costuri se vor ridica la aproximativ 25 - 30 miliarde euro si includ reduceri ale taxelor si un program de investitii in infrastructura rutiera.

Aflati la Bruxelles, cei 27 de ministri europeni ai finantelor au ajuns marti la un acord cu privire la principalele reforme ce trebuiesc implementate in sistemul financiar international: reglementarea finantelor mondiale si consolidarea puterii Fondului Monetar International (FMI).

Premierul britanic Gordon Brown a spus marti la Dubai ca tarile din Golful Persic vor anunta cu ocazia summitului G20 cuantumul ajutorului financiar pe care il vor acorda Fondului, ca sa ajute la combaterea crizei financiare internationale.

Urmatorul summit G20 va avea loc in 15 noiembrie la Washington.

Brown a consacrat turneul sau de patru zile, terminat marti, obtinerii de contributii de la cele trei monarhii petroliere bogate - Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite - pentru program de ajutor al Fondului Monetar International, destinat tarilor afectate de criza financiara internationala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri