Slovacia se pregateste sa devina, din 1 ianuarie 2009, prima tara din fostul bloc sovietic din Europa de Est care intra in Zona euro, ce va numara 16 tari cu 323 de milioane de locuitori, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Toata Europa ne felicita pentru ca am ales cea mai buna data posibila pentru a adera la Zona euro", a declarat premierul social-democrat slovac Robert Fico sambata, postului public de radio SRo. La 1 ianuarie se vor implini zece ani de la lansarea oficiala a monedei europene.

Devenita membra UE in 2004, Slovacia va fi a patra dintre noile statele membre ale Uniunii extinse care adopta moneda euro. Slovenia, fosta republica iugoslava, a fost prima tara fost-comunista care a aderat la Zona euro, in 2007. Cipru si Malta au facut acelasi lucru in 1 ianuarie 2008.

"In aceasta perioada nefericita de criza financiara si economica, avem sansa imensa ca anul in care impactul crizei ar trebui sa fie mai grav sa coincida cu introducerea euro", a apreciat sambata Fico.

Slovacii vor putea scoate primele bancnote in euro din bancomate la 1 ianuarie, in jurul orei 1.00 GMT. Timp de doua saptamani, platile se vor face in euro sau coroane, iar restul se va da in euro, la rata de schimb de 1 euro pentru 30,126 coroane. Folosita de la dezmembrarea amiabila a fostei Cehoslovacii la 1 ianuarie 1993, coroana slovaca va fi retrasa din circulatie incepand din 16 ianuarie 2009. Preturile vor fi afisate si in coroane si in euro pana la sfarsitul anului.

Comisia Europeana se asteapta ca trecerea Slovaciei la euro sa se desfasoare fara dificultati, dupa luni de pregatire a sectorului bancar, mediilor de afaceri si publicului.

Pentru a facilita trecerea, banca centrala (NBS) si bancile comerciale vor fi deschise in 1 ianuarie si in primul weeekend din an. Bancile comerciale preconizeaza de asemenea sa isi suplimenteze personalul de la ghisee, expertii prevazand un aflux de clienti cu pana la 50% mai mare decat media obisnuita.

Potrivit calculelor NBS, circa 118 milioane de bancnote si 500 de milioane de monede vor fi necesare pentru a inlocui coroanele aflate in circulatie si in rezervele bancii centrale.

O campanie nationala de informare incluzand spoturi televizate, pliante cu instructiuni, dar si concursuri de muzica si teatru ambulant destinat importantei comunitati rome a fost lansata in urma cu sase luni, pentru a pregati publicul pentru schimbarea de moneda.

Destul de reticenta la inceput, populatia este in prezent mai favorabila monedei euro, cu 58% pareri pozitive si 35% pareri negative in noiembrie. Insa 65% dintre slovaci se tem ca noua moneda va antrena cresteri ale preturilor, in pofida scaderii inflatiei.

Pentru a evita orice derapaj, Guvernul supravegheaza atent tarifele la energie: preturile vor ramane neschimbate in 2009, ca si cele la apa, iar cele la electricitate nu vor creste decat cu 0,11%.
Slovacia primise in mai 2008 aprobarea Bruxelles-ului sa treaca la euro, dupa ce a indeplinit criteriile de convergenta de la Maastricht.

Economia slovaca, bazata pe industria constructoare de masini si electronica, a rezistat pana in prezent crizei, afisand o crestere de 7% in al treilea trimestru al anului, una dintre cele mai rapide din Europa. Pentru 2009, autoritatile conteaza pe o crestere de 4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri