Principalii beneficiari vor fi tarile exportatoare si producatoare, statele cu o experienta importanta in domeniul energiei alternative, in infrastructura si turism, precum si firmele din industria farmaceutica si a serviciilor medicale.
Liderii Deloitte specializati in sectorul public remarca optimismul guvernelor si afacerilor din intreaga lume fata de noua administratie americana condusa de Presedintele Barack Obama.

Potrivit unui punct de vedere publicat astazi de Deloitte Touche Tohmatsu – “Oportunitate si optimism. Perspective globale asupra lui Obama si asupra agendei sale” – noul presedinte american si echipa sa pot promova un mediu optim pentru cresterea pietelor si afacerilor.

Punctul de vedere formulat de reprezentantii Deloitte arata ca agenda lui Obama poate crea oportunitati pentru tarile cu industrii exportatoare si producatoare, inclusiv in domeniul auto; experiente importante in domeniul energiei alternative si al proiectelor de infrastructura; si sectoare puternice de produse farmaceutice, aparatura medicala, asigurari de sanatate si turism.

„Suntem increzatori in privinta propunerilor lui Obama menite sa reinstaureze increderea in mediul de afaceri la nivel global, pentru ca ele presupun formarea de noi locuri de munca, incurajarea cooperarii internationale, reafirmarea angajamentului american fata de problema incalzirii globale si promovarea reformei sanatatii”, spune Greg Pellegrino, lider pe sectorul public la nivel global in cadrul Deloitte Touche Tohmatsu, totodata autor al acestui punct de vedere.

„Traditional, pietele internationale si-au setat ceasurile pe ritmul american si cred ca putem presupune ca aceasta tara va da, in cele din urma, tonul redresarii internationale”, spune George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania si lider Public Sector in aceasta tara. “Chiar daca noua conducere de la Washington se va concentra la inceput pe problemele locale, mult mai urgente, deciziile de aici vor avea mai devreme sau mai tarziu ecou international. Fara indoiala, Romania va vedea beneficiile unei Americi mai deschise, prin consolidarea relatiilor comerciale si realizarea de noi investitii”.

Oportunitati pentru energia alternativa


Statele cu experienta in domeniul energiei alternative au fost identificate printre beneficiarele noilor politici. „Cei care vor putea demara in forta odata ce administratia Obama implementeaza initiativele sale ecologice vor avea cel mai mult de castigat”, spune Pellegrino.

Oportunitati semnificative ar putea aparea in cazul tarilor cu sectoare de energie solara si eoliana bine dezvoltate, precum si cu capacitati importante de cercetare, precum Germania, Japonia si Spania, sau tehnologie nucleara si import de expertiza, cum este Franta.

Germania este unul dintre cei mai mari producatori de energie eoliana din lume, in vreme ce industria sa de energie solara ofera locuri de munca unui numar de peste 40.000 de oameni . Datorita energiei alternative , companiile nipone consuma jumatate din energia de care au nevoie companiile americane (raportata la fiecare dolar generat de activitatea economica). In Spania opereaza unii dintre cei mai mari producatori de energie alternativa , industria de energie eoliana crescand cu 30% pe an .

Sprijinul manifestat de Obama fata de tehnologiile clean coal (menite sa limiteze impactul energiei bazate pe carbune asupra mediului) poate ajuta tarile in curs de dezvoltare dependente de carbune, precum India si China; incurajarea de parteneriate in domeniul cercetarii dintre Statele Unite si alte tari poate ajuta aceste state sa obtina crestere economica, protejand in acelasi timp mediul inconjurator.

Oportunitati in domeniul sanatatii

Planul lui Obama de a reforma sectorul sanatatii ofera o oportunitate unica pentru companiile straine, considera liderii din sectorul public ai Deloitte. Ei spun ca facilitarea importurilor de medicamente mai ieftine si de calitate din intreaga lume va oferi sansa unor tari precum India – cunoscuta pentru productia sa de medicamente generice – sa patrunda pe o piata la care n-au avut acces pana acum.

Marile firme producatoare de medicamente din Europa vor avea posibilitatea sa isi vanda produsele in Statele Unite, mai ales daca autoritatea americana in domeniu (US Food and Drug Administration) isi va intensifica colaborarea cu Uniunea Europeana. Producatorii de aparatura medicala din Germania si Japonia, precum si firmele cu o experienta importanta in serviciile IT pentru domeniul medical din India si Germania, vor avea de asemenea de castigat.

Expertii Deloitte considera ca si piata indiana de turism medical are mare potential, pentru ca poate oferi servicii medicale mai ieftine. In mod similar, pe masura ce piata de asigurari se reconfigureaza si se extinde, companiile britanice de profil s-ar putea orienta catre regiuni unde sa ofere produse eficiente din punct de vedere al costurilor, asigurand totodata o mai mare acoperire a pietei americane.

Oportunitati in infrastructura

Tarile cu istoric in dezvoltarea proiectelor mari de infrastructura si cu prezenta in Statele Unite ar putea beneficia si ele de pe urma noii administratii americane. Acelasi lucru este valabil in cazul tarilor cu experienta solida in tehnologie destinata proiectelor de infrastructura, precum si al statelor cu granita langa Statele Unite. Documentul Deloitte preconizeaza un interes deosebit pentru proiectele de infrastructura rutiera, poduri, porturi si tehnologie de infrastructura, printre tarile vizate amintindu-se Olanda, Spania, Brazilia, Mexic si Canada.

“Liderii Deloitte cu expertiza in sectorul public considera ca, desi asemenea proiecte ar putea viza in special companii americane, un plan de infrastructura cu o asemenea amploare va atrage deopotriva jucatori locali si straini. Acest lucru este valabil cu atat mai mult cu cat Obama urmareste sa promoveze eficienta din punct de vedere al costurilor”, a subliniat Pellegrino.

Oportunitatea va fi mai mare pentru tarile cu experienta in tehnologie. Spania, de exemplu, are un portofoliu important cu proiecte de dezvoltare a retelelor fixe si mobile.

De asemenea, proiectele de tip PPP (parteneriate publice private) realizate mai ales in Europa si Marea Britanie, ar putea folosi drept model pentru investitiile majore in infrastructura pregatite in Statele Unite.

Productie, export si comert

Chiar daca masurile anuntate de Obama pentru stimularea pietelor imobiliare si auto ar putea produce dezechilibre, liderii Deloitte considera ca eforturile noului presedinte pentru a recladi increderea in economia globala vor avea un efect pozitiv asupra industriei de servicii financiare si imobiliare, precum si asupra statelor exportatoare si producatoare – mai ales cu industrii auto – din intreaga lume.

“Dupa cum au observat reprezentantii nostri din Germania, Japonia, China, Mexic, Brazilia, Canada si Coreea de Sud, pachetul de stimulente va spori cheltuielile pe produse de import si va conduce la revitalizarea pietei americane. Orice redresare a puterii de cumparare este veste buna, putand chiar revitaliza turismul si investitiile straine”, spune Pellegrino. Canada, de exemplu, care are un sector forestier amplu, asteapta cu interes revenirea pietei imobiliare americane.

„Liderii nostri sunt de acord ca Obama va incuraja cooperarea internationala pentru a stimula comertul, in pofida temerilor legate de renegocierea tratatelor, bariere comerciale, tratament preferential pentru companiile americane sau o dependenta scazuta fata de resurse importante precum petrolul”, spune Pellegrino. “Acest lucru va permite acces mai larg la piete si oportunitati de afaceri (Germania / Rusia / Statele Unite, Orientul Mijlociu, Japonia / China), prin incurajarea diplomatiei si relaxarea tensiunilor interstatale”.

Obama se va arata mai deschis la idei din exterior si la bune practici

Liderii Deloitte intervievati il percep pe Obama ca fiind receptiv la consultanta, inclusiv din partea altor state. Agenda sa mentioneaza mai multe domenii pentru care experienta altor tari poate genera idei si bune practici, inclusiv domeniul sanatatii, economia verde si managementul infrastructurii.

“Din discutiile pe care le-am avut, a reiesit un sentiment general de optimism, in pofida unor rezerve fata de anumite idei formulate de echipa Obama. Daca mediul de afaceri ramane deschis si atent la perspectivele oferite de aceasta administratie, oportunitatile pot aparea destul de repede”, a concluzionat Pellegrino.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri