Ceea ce in luna decembrie parea o gluma - un plan de salvare pentru stabilizarea sectorului financiar din Romania, dar si din alte tari din Europa Centrala si de Est - poate deveni o certitudine.
Greii banking-ului international cu operatiuni si in Europa Centrala si de Est isi unesc fortele si anunta ca vor face lobby la Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana pentru extinderea planului anti-criza in estul continentului pentru a opri efectele crizei de finantare, potrivit Financial Times.

Grupul celor noua banci este condus de banca austriaca Raiffeisen si mai include institutii financiare ca UniCredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Societe Generale, banca germana Bayern Landesbank, Swedbank, KBC si EFG Eurobank.

Sapte dintre cele noua institutii financiare au operatiuni in Romania.

"Am luptat 50 de ani pentru a scoate aceste state din comunism, iar acum avem o piata libera in regiune nu trebuie sa le lasam singure cand stau in calea unui val extrem de periculos”, a spus Herbert Stepic (foto), CEO al Raiffeisen International.

Practic, bancherii doresc extinderea programului de la Bruxelles dincolo de granitele Uniunii Europene, pentru tarile din regiune.

Stepic nu a dorit sa nominalizeze tarile care ar trebui sa primeasca sprijin financiar, insa unii bancheri citati de Financial Times au spus ca lista include mai ales tarile cu o nevoie mare de finantare externa, cum ar fi Serbia, Bosnia si Ucraina.

In luna decembrie a anului trecut, Stepic propunea un pachet de masuri care sa includa si o injectie de capital in sistemul financiar romanesc, care sa favorizeze continuarea activitatilor bancare, mai ales creditarea in economia reala.

Potrivit lui Stepic, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine o noua membra, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.

Una dintre institutiile financiare din grupul celor care vor face lobby la Uniunea Europeana, KBC , al doilea grup de servicii financiare din Belgia, a anuntat astazi ca va primi un ajutor de 2 miliarde euro (2,6 miliarde dolari) din partea guvernului flamand, pentru sporirea capitalului, dupa ce a afisat pierderi de aproximativ 2,5 miliarde euro in 2008.

KBC a fost ultima institutie bancara comerciala majora din Belgia care a cerut ajutor guvernamental, in octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri