Banca Centrala Europeana (BCE) nu va ezita sa reduca la zero dobanda cheie, daca economia zonei euro va fi amenintata de deflatie, a declarat unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, in cadrul unui interviu publicat marti de presa germana.
"Daca situatia se va deteriora, BCE este gata sa mai coboare dobanda cheie, chiar pana la zero", a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al consiliului guvernatorilor BCE, pentru publicatia financiara Boersen-Zeitung.
"Asa ceva functioneaza mai ales daca economia este amenintata de deflatie", adica o scadere generalizata si durabila a preturilor, ceea ce nu este cazul, totusi, in prezent, a adaugat oficialul.

BCE a micsorat dobanda cheie saptamana trecuta pana la 1,50% pe an, cel mai scazut nivel din intreaga existenta a institutiei cu sediul la Frankfurt. Asta in conditiile in care bancile centrale din SUA si Japonia au dobanzi apropiate de zero, iar banca centrala a Marii Britanii se apropie cu pasi repezi de acest nivel, scrie NewsIn.

Dar membrii consiliului BCE nu par sa aiba o parere unanima cu privire la strategia viitoare a Bancii Centrale Europene. Astfel, germanul Axel Weber a reiterat marti, cu ocazia prezentarii conturilor anuale ale Bundesbank, ca se opune unei dobanzi mai mici de 1%. "Nu vad niciun motiv de politica monetara ca sa coboram sub 1%", a declarat Weber.

Nu este vorba de a renunta la noi scaderi ale dobanzii, potrivit declaratiilor lui Weber, considerat unul dintre membrii influenti ai BCE. "Inca mai este loc pentru noi scaderi ale dobanzii cheie, care trebuie folosit", a estimat Weber.

Italianul Bini Smaghi s-a pronuntat, de altfel, impotriva cumpararii de titluri de stat pentru stimularea economiei, cum tocmai a decis banca centrala a Marii Britanii. "Daca BCE va cumpara titluri de stat, atunci se va apropia de politica bugetara, ceea ce va trada spiritul parintilor fondatori ai BCE", a explicat Smaghi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri