Economistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce astazi dobanda cheie la un nou minim record de 1% si ca va intensifica eforturile de a directiona fondurile de la banci catre companiile si cetatenii Uniunii Europene, relateaza Reuters.
De la ultima intrunire a BCE, statisticile au confirmat ca economia zonei euro a continuat probabil sa se comprime la inceputul lui 2009, in timp ce inflatia este pe punctul de a scadea semnificativ, indicand nevoia de noi actiuni din partea bancii centrale, anunta NewsIn.

Economistii considera ca sunt sanse foarte mici ca BCE sa urmeze masurile luate de alte banci centrale si sa anunte un program de cumparare a datoriilor, pe 2 aprilie, cand liderii tarilor G20 urmeaza sa se intalneasca la Londra pentru a discuta un raspuns comun la criza financiara.

Comentariile facute de oficiali ai institutiei, printre care si vicepresedintele Lucas Papademos, sugereaza ca BCE incepe sa ia in calcul ideea cumpararii de obligatiuni. Insa, pentru moment, piata considera ca BCE va extinde termenul de scadenta al creditelor la 12 luni sau mai mult, fata de sase luni in prezent.

Cei mai multi economisti consultati de Reuters prevad ca dobanda de refinantare va fi coborata cu 0,5 puncte procentuale, un numar mai mic de specialisti mizand pe o coborare de 0,25 puncte procentuale sau pe mentinerea la nivelul actual de 1,5%.

De asemenea, analistii estimeaza ca BCE va cobori dobanda la depozitele pentru o zi (overnight) cu mai putin decat pe cea de refinantare. Unii economilti considera ca BCE ar putea reduce dobanda principala de refinantare in mai multe etape.

"Exista riscul de a scinda reducerea la 1%. Ar putea cobori dobanda cu 25 puncte de baza acum si cu 25 puncte de baza in mai", a declarat Stephen Gallo, analist in cadrul Schneider Foreign Exchange.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri