Perspectivele asupra evolutiei economiei din zona euro raman incerte, fara sa existe semne care indica o revenire a cresterii, a spus un inalt responsabil al Bancii Centrale Europene (BCE), Axel Weber, in cadrul unui interviu acordat Financial Times, scrie AFP.
"Cred ca ne putem astepta la o incetinire a presiunilor care duc la o comprimare economica, dar inca nu exista semne clare care sa indice o stabilizare in Europa si Germania", a spus Weber. Exista unele semne pozitive in statisticile recente, dar niciunul dintre acestea nu indica o revenire ciclica", a explicat oficialul.

Revenirea economiei europene si americane depinde de revenirea sistemului bancar, a mai adaugat Weber, iar "unele semne in aceasta directie au putut fi observate in primul trimestru". Planurile guvernamentale si masurile de relaxare a politicii monetare ar trebui, de asemenea, sa ajute la reluarea cresterii economice, potrivit NewsIn.

Weber a subliniat ca, in opinia sa, BCE inca ar putea reduce dobanda cheie, aflata actual la minimul record de 1,25%. "O dobanda cheie de 1% cred ca ar fi un nivel rezonabil", a mai spus acesta, adaugand ca nu exista niciun risc al deflatiei.

Deficitul bugetar si datoriile statelor din zona euro au urcat puternic in 2008, in contextul in care recesiunea a afectat veniturile guvernamentale, iar schemele destinate cresterii economice au ramas fara fonduri, relateaza Reuters.

Deficitul bugetar al celor 16 state care folosesc moneda unica a crescut in 2008 la 1,9% din produsul intern brut (PIB), fata de 0,6% in 2007, in timp ce Irlanda si Grecia au avut cele mai mari deficite din zona, arata datele biroului de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat.

Comisia Europeana estimase anterior un deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2008. Datoriile zonei euro au urcat la 69,3% din PIB, fata de 66% din PIB in 2007. Italia are cel mai ridicat nivel al datoriilor, acestea ridicandu-se la 105,8% din PIB, in timp ce Grecia are datorii de 97,6% din PIB.

Per total, in cele 27 de state din UE, deficitul bugetar a urcat la 2,3% din PIB in 2008, fata de 0,8% din PIB in 2007, in timp ce deficitul Marii Britanii a atins 5,5% din PIB.

Comisia Europeana a estimat ca deficitul zonei euro va urca la 4% din PIB in 2009, cel mai mare nivel de la crearea regiunii, si la 4,4% in 2010, in contextul in care guvernele au cheltuit sute de miliarde de eur pentru stimularea economiei si sprijinirea sectoarelor aflate in dificultate financiara.

Cifrele publicate de Eurostat confirma ca multe dintre statele din UE au depasit limita ce impune un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, ceea ce justifica decizia Comisiei de a lua masuri disciplinare impotriva unor state precum Grecia, Spania, Franta si Irlanda.

Deficitul Irlandei a urcat la 7,1% din PIB in 2008, de la un excedent de 0,2% in 2007, in timp ce in Grecia acesta a urcat de la 3,6% in 2007, la 5% in 2008.

Franta si Spania au ca termen limita 2012 sa coboare deficitele bugetare sub nivelul de 3% din PIB, conform cererii Comisiei, in timp ce Irlanda trebuie sa ia masuri in acest sens pana in 2013 si Grecia pana in 2010.

Eurostat a mai aratat ca deficitul Poloniei a atins anul trecut 3,9% din PIB, fata de 1,9% in 2007, si nu 2,7% din PIB, cat au declarat oficialii guvernului. Astfel, Polonia, care vrea sa adopte moneda unica in 2012, nu intruneste criteriile privind deficitul bugetar astfel incat sa poata intra in zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri