Grupul bancar austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, ar putea afisa pentru primul trimestru un profit net in scadere cu 46%, la 170 milioane euro, din care 35 milioane euro ar proveni din Romania, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor.
In primul trimestru din 2008, Erste obtinuse un profit net de 316 milioane euro.

Astfel, profitul net al Erste Bank, al treilea creditor al Europei emergente, ar putea cobori la 170 milioane euro - media estimarilor analistilor - in primele trei luni ale acestui an, dupa constituirea unor provizioane de 435 milioane euro, nivel aproape triplu fata de cel din perioada echivalenta a anului trecut, scrie NewsIn.

Estimarile celor 11 analisti in privinta profitului net din primul trimestru au fost cuprinse intre 57 si 297 milioane euro.

In privinta afacerilor din Romania, doar cinci analisti au dat estimari pentru profitul net trimestrial, media prognozelor fiind de 35 milioane euro. Estimarea maxima a fost de 43 milioane euro, iar cea minima - de 29 milioane euro. La media estimarilor, profitul net obtinut de Erste in Romania ar scadea cu 53,9% fata de primul trimestru din 2008, cand castigul net a fost de 76 milioane euro.

Erste detine cele mai mari banci din Romania, Cehia si Slovacia, tari ce ar putea intra anul acesta intr-o criza economica profunda, comenteaza Reuters. In Romania, Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca dupa active.

Doar trei dintre cei 11 analisti chestionati de Reuters au facut estimari in ceea ce priveste rezultatele pentru intregul an ale Erste. Anticiparile acestora iau in considerare o majorare a provizioanelor in decursul anului si o reducere cu 25% a profitului net, la 645 milioane de euro.

Pentru afacerile din Romania ale Erste, doar doi analisti au facut estimari de profit net pentru intregul an 2009 - 79 milioane euro si 129 milioane euro -, media fiind de 104 milioane euro. In 2008, profitul net din Romania al Erste a fost de 240 milioane euro.

Estimarile privind evolutia castigurilor grupului bancar austriac au fost furnizate in perioada 17-27 aprilie de Atlantik FT, Cheuvreux, Citi, Deutsche Bank, Exane BNP Paribas, Fox-Pitt Kelton, ING, Main First Bank, Raiffeisen Centrobank, Sal. Oppenheim si SP Equity Research.
Grupul Erste si BCR isi vor publica rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an in 30 aprilie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri