Epidemia de gripa porcina din Mexic i-a speriat pe turistii straini, iar hotelurile din toata tara anunta anulari de rezervari, ceea ce reprezinta o lovitura destul de dura, turismul fiind o sursa importanta de venituri a tarii, relateaza NewsIn.
Mexicul este una dintre principalele destinatii de vacanta din lume, iar turistii straini au cheltuit mai mult de 13 miliarde de dolari anul trecut, vizitandu-i plajele, orasele coloniale si piramidele precolumbiene.

Pe masura ce teama de epidemie ia amploare, vasele de croaziera si-au anulat opririle in statiunile din Caraibe precum Playa del Carmen si Cozumel. Grupurile de turisti care sosesc pe uscat si-au anulat si ele vizitele in zona de litoral.

"Un grup de 150 de persoane si-a anulat rezervarea ieri. Azi au anulat si altele", spune Sara Ruiz, secretar de stat pentru turism in statul Quintana Roo, unde se afla Cancun.

Turismul reprezinta 8% din economia mexicana, care era deja in recesiune, dupa ce criza din Statele Unite a dus la scaderea cererii pentru exporturile sale. Mai multe tari le-au recomandat cetatenilor lor sa evite calatoriile in Mexic, iar strainii aflati deja in aceasta tara se grabesc sa plece. Cuba si Argentina au suspendat toate zborurile spre si dinspre Mexic, iar turoperatorul canadian Transat AT a amanat aceste zboruri pana dupa 1 iunie. Un zbor de la Mexico City la New York de sambata era aproape gol.

"Se grabesc foarte tare sa plece", a spus Alexander Kittler, un insotitor de zbor de 32 de ani care lucreaza pe cursele Lufthansa spre Mexico City. Unii dintre colegii lui si-au cumparat provizii de alimente si apa de pe aeroport si s-au inchis in camerele de hotel pana cand au putut pleca. O insotitoare de zbor spune ca are intentia sa poarte manusi chirurgicale pe timpul zborului inapoi.

Asociatia hotelierilor din Mexico City a anuntat ca circa 60% din hotelurile capitalei au raportat anulari de rezervari din cauza epidemiei provocate de un virus inediat, cu elemente de gripa porcina si aviara.

Foarte putini straini mai pot fi vazuti in centrul istoric al capitalei, care in mod obisnuit forfoteste de turisti. Toata lumea, de la politisti la vanzatorii de taco, poarta masti chirurgicale pentru a se proteja de virus.

Turistul britanic Guy Waddington, in varsta de 29 de ani, tocmai a revenit dintr-o drumetie in nordul tarii, cauta o farmacie. "Parintii mei mi-au trimis SMS si mi-au spus sa-mi cumpar o masca", spune tanarul, care urma sa plece miercuri.

Insa alti amatori de turism pe cont propriu nu se lasa descurajati. Italianul Roberto Landi, in varsta de 29 de ani, se pregateste pentru o calatorie de trei saptamani in sudul Mexicului si America Centrala. El a supravietuit unei calatorii in Taiwan in timpul epidemiei de SARS din 2003 din Asia si spune ca numarul de morti din Mexic nu este mare, avand in vedere cat de aglomerata este capitala, care are 20 de milioane de locuitori.

Plajele tropicale mexicane sunt destinatii de vacanta importante, dar strainii viziteaza in numar mare capitala pentru a vedea bisericile coloniale, muzele, ruinele aztece si cluburile de noapte in care se bea tequila.

Cotatiile la bursa ale operatorilor aeroportuari au inceput sa se redreseze ieri, dupa ce scazusera cu o zi inainte. Actiunile operatorului mexican GAP au urcat cu 3,35%, dupa ce scazusera cu 14% luni.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri