Premierul turc, Tayyip Erdogan, a declarat ca nu poate sa accepte cererile Fondului Monetar International (FMI) de reducere a cheltuielilor, starnind ingrijorari cu privire la acordul pentru un imprumut important ce ar ajuta economia Turciei, afectata de criza.
Oficialii guvernului de la Ankara poarta discutii prelungite cu FMI cu privire la un acord pentru un imprumut de pana la 45 miliarde dolari, decisiv pentru imbunatatirea asteptarilor investitorilor, in contextul in care economia este afectata de recesiune, scrie NewsIn.

Dar cele doua parti nu au putut ajunge la un consens de inlocuire a acordului pentru un imprumut de 10 miliarde dolari, care a expirat in mai 2008. Disensiunile legate de cheltuielile publice au mai iesit la iveala si in discutiile anterioare, ce sunt urmarite indeaproape de piete.

"Nu putem fi de acord cu unele cifre referitoare la veniturile si cheltuielile bugetare. Nu putem accepta sugestiile FMI in ceea ce priveste acele cifre. Oficialii institutiei ne spun sa coboram cifrele, dar nu putem da curs cererii pentru ca trebuie sa continuam planurile de investitii pentru a crea noi locuri de munca", a declarat Erdogan.

O delegatie a FMI este asteptata sa viziteze Turcia in scurt timp, pentru discutarea unui program de imprumut.
Turcia a ajuns, pe 10 aprilie, la un acord de principiu cu FMI legat de conditiile pentru un nou imprumut de pana la 45 miliarde dolari, ce ar urma sa ajute statul turc sa treaca peste criza economica.

Discutiile cu FMI cu privire la un acord stand-by fusesera suspendate in ianuarie din cauza problemelor ridicate de veniturile neinregistrate, cheltuielile guvernamentale si administrarea taxelor.

In ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, printre care pentru Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri