Dupa achitarea datoriei guvernamentale de 10 miliarde dolari, Goldman Sachs trebuie sa se obisnuiasca cu prezenta impunatoare a altui actor puternic pe piata financiara, Warren Buffett, conform unei analize publicate de Reuters.
In septembrie 2008, la putin timp dupa falimentul Lehman Brothers insa inainte ca Trezoreria americana sa prezinte planurile sale de salvare a industriei bancare, grupul Berkshire Hathaway Inc controlat de Warren Buffett a investit cinci miliarde dolari in Goldman Sachs, cumparand actiuni preferentiale si optiuni pentru titluri ordinare, anunta NewsIn.

Goldman, care a primit 10 miliarde dolari prin programul guvernamental TARP (Troubled Asset Relief Program), a achitat miercuri datoria la stat, insa prezenta lui Buffett este in continuare impunatoare, nu doar prin suma investitiei ci si prin reputatia sa de investitori integru si foarte experimentat.

Vahan Janjigian, autor al cartii "Nici chiar Buffett nu este perfect", este de parere ca magnatul nu se va implica in afacerile Goldman Sachs, "avand un trecut in care a investit sume uriase in companii pe care le-a lasat apoi sa isi desfasoare activitatea fara a se implica managerial".

Janjigian se asteapta ca Buffett sa se multumeasca sa primeasca dividende anuale in valoare de 500 milioane dolari de pe urma titlurilor preferentiale si sa obtina profituri de pe urma optiunilor de achizitie a unui pachet de actiuni ordinare de inca cinci miliarde dolari, la 115 dolari pe actiune, in urmatorii cinci ani.

Titlurile Goldman Sachs au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 143,09 dolari pe actiune, reprezentand un profit de peste un miliard de dolari in cazul in care Buffett ar dori sa isi activeze optiunile.

In ciuda termenilor destul de duri pentru Goldman din momentul semnarii acordului, operatiunea era
necesara, a declarat Marshall Sonanshine, presedinte al Sonanshine Partners.

"Ultimele luni ale anului 2008 au fost atat de dure pentru intreaga piata incat nu ne putem gandi acum la alternativele de atunci", a declarat acesta.

Investitia lui Buffett nu a parut initial foarte reusita. In noiembrie, la doua luni dupa semnarea acordului, titlurile Goldman scazusera la 47,44 dolari pe actiune.

Au existat voci care au criticat decizia lui Buffett si au ridicat semne de intrebare privind abilitatea lui de a conduce grupul Berkshire, insa Buffett si-a sustinut investitia in ciuda circumstantelor.

Principalii responsabili ai Goldman Sachs au promis in mod public ca vor proteja investitia lui Buffet, promitand sa nu vanda mai mult de 10% din titlurile ordinare pana in octombrie 2011 sau pana cand Berkshire isi va recupera investitia de cinci miliarde dolari facuta in septembrie 2008 in titluri preferentiale.

Presedintele si directorul executiv al Hill-Townsend Capital LLC, Gary Townsend, a declarat ca este clar ca Buffett isi va pastra mult timp investitia in Goldman Sachs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri