Valoarea pietei internationale de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut cu 38% in 2008, pana la 2.338 de miliarde de dolari, arata un studiu realizat de firma de consultanta in management A.T.Kearney.
2007 a fost cel mai bun an pentru M&A, cand tranzactiile globale au atins 3.771 miliarde de dolari. De asemenea, in 2008 s-au inregistrat cu 11% mai putine tranzactii decat in anul precedent.

Achizitiile pe care le-au facut companiile din tarile emergente in statele industrializate au avansat cu 29% in 2008, comparativ cu 2007. In acelasi timp, tranzactiile facute de companiile din statele industrializate in zonele emergente au stagnat la nivelul lui 2007, din cauza lipsei de lichiditati.

Cresterea ponderii companiilor din statele emergente pe piata globala de M&A este evidentiata si de prezenta tot mai numeroasa a acestora in topul Global Fortune 500, care cuprinde cele mai mari 500 de companii din lume, din punct de vedere al cifrei de afaceri. Daca in 2002 topul Fortune continea doar 20 de companii din statele emergente, numarul acestora a crescut la 56 in 2008.

In vreme ce companiile din tarile emergente aleg sa faca achizitii in statele dezvoltate pentru a beneficia de facilitati moderne de productie, societatile din economiile puternice sunt interesate sa cumpere companii din tari aflate in dezvoltare pentru a beneficia de ratele importante de crestere ale businessurilor din acele zone.

Analiza citata arata ca Romania a fost preferata doar de 4% din companiile din tarile dezvoltate interesate sa faca achizitii in tari cu o economie emergenta.

“ Lipsa capitalului extern necesar finantarii unor tranzactii importante a fortat companiile interesate de achizitii sa se orienteze catre tinte mai mici. Concomitent, companiile au pierdut din valoare in multe tari”, spune Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney.

Numarul tranzactiilor dintre jucatorii din tarile industrializate si companiile din tarile emergente au crescut la 2.478 in 2008, de la 2.322 in 2007.
Piata de M&A si-a continuat declinul si in primul semestru al anului, o revenire fiind asteptata abia de anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri