Acordul interguvernamental privind furnizarea de gaz in Polonia ar trebui verificat, din cauza unor suspiciuni de coruptie, a spus premierul rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.
"Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar cred ca trebuie sa analizam aspectul de coruptie al acestei decizii, din partea ambelor parti, pentru ca, fara acordul partii ruse, chestiunea nu s-ar fi putut realiza", a spus el, referindu-se la faptul ca 4% dintre actiunile companiei ruso-poloneze, care administreaza gazoductul din Rusia pe teritoriul Poloniei, sunt detinute de o persoana fizica, desi actiunile companiei mixte trebuie impartite 50%-50% intre Rusia si Polonia.

De asemenea, Putin a mai spus ca Rusia este gata sa completeze volumul de gaz care anterior era furnizat Poloniei de compania intermediara ruso-ucraineana RosUkr Energo, informeaza NewsIn.

RosUkrEnergo livra in Polonia 2,3 miliarde metri cubi de gaz pe an, insa in prezent compania este eliminata de pe lista companiilor intermediare dintre Rusia si Polonia. In prezent, Polonia consuma 14 miliarde metri cubi de gaz anual.

"Polonia cumpara o parte din gaz prin intermediul RosUkrEnergo. La initiativa guvernului ucrainean, aceasta companie a a fost scoasa de pe lista. Si suntem gata sa completam cele 2 miliarde metri cubi de gaz, pe care Polonia le cumpara de la compania intermediara, care astazi nu mai functioneaza", a spus Putin.

Insa, a adaugat el, problema consta in faptul ca, la initiativa Poloniei, acordul interguvernamental prevede un volum- limita de gaz, pe care Gazprom il furniza pe piata poloneza. "In cazul in care Polonia vrea sa-l majoreze, atunci trebuie modificat acordul interguvernamental. Este doar o problema tehnica", a adaugat el.

La randul sau, premierul polonez Donald Tusk a spus ca in scurt timp Rusia si Polonia vor semna un contract de furnizare a gazului, potrivit Interfax. Potrivit lui, pentru ambele parti este imporant ca acest contract sa fie semnat in cel mai scurt timp. El a adaugat ca acest contrat va fi semnat cel mai probabil la toamna.

De asemenea, a mai spus Tusk, Rusia si Polonia s-au inteles sa infiinteze doua Centre pentru studierea evenimentelor din padurea Katyn, unde au fost masacrati 22.00 de ofiteri polonezi de catre politia secreta sovietica, in 1940. El a subliniat ca "deocamdata nu se pune problema gasirii unui compromis imediat, insa pas cu pas este posibil sa ajungem la intelegere".

Putin se afla marti in Polonia pentru a participa la marcarea a 70 de ani de la invadarea Poloniei de catre nazisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri