Banca centrala americana, Federal Reserve, are programata astazi si maine o sedinta de politica monetara, in care se va discuta despre strategia de iesire din criza, intr-un climat de optimism, generat de inmultirea semnalelor ce indica iesirea din recesiune.
Economistii estimeaza ca dobanda de referinta va fi mentinuta la nivelul actual foarte scazut, in vigoare din decembrie, potrivit NewsIn.

"Iesim din recesiune si suntem in primele faze ale unei redresari foarte fragile. Este o revenire incipienta, care are nevoie de ingrijire si sprijin, iar asta inseamna ca Fed nu trebuie sa majoreze dobanda", a comentat Stuart Hoffman, chieconomist sef la PNC Financial Services Group din Pittsburgh, citat de Bloomberg.

De altfel, unii membri ai Comitetului de politica monetara al Fed (FOMC) au dat in ultimul timp semnale ca nu se pune problema majorarii dobanzii in acest moment.

Michael Mussa, fost economist sef la FMI, a declarat joi ca "singurul lucru care ar putea impinge Fed la o crestere brusca (a dobanzilor) ar fi aparitia unor dovezi de majorare a preturilor", potrivit AFP. Insa el estimeaza ca acest lucru nu se va petrece inainte de jumatatea anului viitor.

Datele actuale confirma, de altfel, observatia lui Mussa. Indicele de referinta al inflatiei, urmarit cu atentie de Fed, arata o scadere a preturilor de consum cu 0,8% in iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care bancherii centrali din SUA considera de dorit o crestere cuprinsa intre 1,7% si 2%, iar membrii FOMC estimeaza ca inflatia va ramane scazuta inca o buna perioada.

Pentru public, principalul punct de interes al reuniunii de saptamana aceasta va fi reprezentat de eventualele comentarii ale Fed in legatura cu conjunctura economica si cu modul in care intentioneaza sa procedeze pentru a pune capat planului masiv de sustinere monetara aplicat pentru a combate criza.

Marti, presedintele Fed, Ben Bernanke, a dat un prim semnal in acest sens, perceput pozitiv in piata, estimand ca recesiunea din SUA "foarte probabil" s-a incheiat, insa a atras atentia ca economia va ramane slabita pentru o anumita perioada.

In aceste conditii, cel mai important subiect care va fi discutat in Comitetul de politica monetara va fi modalitatea in care banca centrala va continua masurile de sustinere a creditului si a lichiditatii, in cadrul carora Fed a injectat pana acum sute de miliarde de dolari.

Chiar daca exista un consens ca este prea devreme pentru a pune capat acestor masuri, multi economisti subliniaza ca a sosit momentul pentru a defini modul in care trebuie procedat pe mai departe.

In acest sens, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a solicitat la inceputul lunii autoritatilor monetare sa gandeasca strategii de iesire din criza si sa formuleze planuri clare, in caz contrar existand riscul ca increderea si redresarea economiei sa fie subminate.

Ultimele decizii ale Fed au constat in prelungirea celor mai multe programe exceptionare ale sale de sutinere a economiei pana la inceputul anului viitor.

In precedenta reuniune de politica monetara, banca centrala din SUA a indicat, insa, ca va incetini ritmul achizitiilor de titluri de stat pe termen lung, destinate sa genereze, in mod indirect, o reducere a costului la imprumuturile imobiliare din SUA. Acest program, programat initial sa se incheie la finalul lui septembrie, va mai dura inca o luna.

Investitorii din piata ar prefera in acest moment un status quo, adica mentinerea masurilor actuale de sprijin derulate de Fed. "Vrem sa vedem o continuare a programelor actuale. Este nevoie ca Fed sa ramana implicata mai mult timp, pentru a vedea daca redresarea economica se consolideaza", a afirmat David Chalupnik, seful departamentului pentru piete de capital de la First American Funds, citat de MarketWatch.

Reuniunea Fed are loc chiar inainte de summit-ul G20, al principalelor economii dezvoltate si in emergente din lume, de la Pittsburgh , din 24-25 septembrie, la care agenda va fi dominata de subiecte economice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri