O noua criza a gazului intre Rusia si Ucraina ar putea izbucni dupa 11 ianuarie, data-limita pe care Gazprom a fixat-o Kievului pentru a-si plati factura restanta pe luna decembrie, in conditiile in care in Ucraina au loc alegeri prezidentiale la 17 ianuarie.
Presedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anuntat ca Ucraina si-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achizitionate din Rusia, din cauza dificultatilor foarte serioase pe care Kievul le are in a-si plati importurile.

Ucraina are "probleme foarte serioase cu plata livrarilor de gaz pentru decembrie", a afirmat Miller, citat de NewsIn.

Potrivit Gazprom, Ucraina are termen pana la 11 ianuarie pentru a-si plati facturile. Gazprom considera "foarte serioasa situatia cu privire la plata pentru livrarile din decembrie", a subliniat Miller.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca, in opinia sa, Ucraina, aflata in dificultate financiara, nu a reusit sa-si plateasca factura de gaz pe decembrie pentru ca nu a obtinut de la Fondul Monetar International deblocarea unei noi transe din imprumut. Ucraina ar fi trebuit sa primeasca de la FMI 3,8 miliarde de dolari.

Intrebat ce se va intampla daca Ucraina nu isi achita factura pana la data limit de 11 ianuarie, purtatorul de cuvant a avertizat ca Gazprom va actiona "conform prevederilor contractului", o formula utilizata anterior de companie atunci cand intrerupea livrarile de gaz catre Ucraina.

"La ora actuala, nu sunt motive obiective pentru a izbucni o noua criza", a adaugat totusi Kuprianov.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina, in cazul neplatii facturilor.

Declaratiile ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livrarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend legat de plata facturilor si de pretul gazului intervenit intre Kiev si Moscova. UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.

La 24 noiembrie, compania ucrainean Naftogaz si monopolul rus Gazprom au incheiat un acord prin care Kievului i se permite sa achizitioneze in 2010 mai putin gaz decat era prevazut in contract, ceea ce a indepartat pentru moment spectrul unui nou conflict intre cele doua tari vecine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri