"Ne asteptam sa fie nevoie de deprecieri masive de active in urmatoarele 12 luni", a declarat co-presedintele institutiei, Helmut Ettl, citat de Bloomberg. El a adaugat ca bancile austriece vor trebui sa isi majoreze rezervele de capital, informeaza NewsIn.

Erste Bank Group AG si Raiffeisen International Holding AG se numara printre bancile austriece care si-au extins activitatea in Europa de Est in ultimii zece ani. Criza financiara mondiala a afectat, insa, grav aceasta regiune, multe persoane aflandu-se in prezent in incapacitatea de a-si mai plati creditele contractate.

"Erste Group inca pare sa fie subcapitalizat", a spus Thomas Stoegner, analist la Sal. Oppenheim Jr. & Cie, adaugand ca Raiffeisen va continua sa se confrunte in acest an cu "o crestere a creditelor neperformante, costuri de risc ridicate si un avans lent al veniturilor".

Banca centrala a Austriei a anuntat pe 14 decembrie 2009 ca testul de stres efectuat a aratat ca bancile ar putea afisa deprecieri de active de 10 miliarde euro in urmatorii doi ani. Testul lua in calcul un nivel al creditelor neperformante de 8% in Austria si 16% in Europa de Est.

Austria a alocat 15 miliarde euro intr-un fond pentru creditorii cu probleme, ca raspuns la criza financiara, si a prevazut 75 miliarde euro pentru o casa de compensatii destinata stimularii lichiditatii prin garantarea obligatiunilor bancare.

Guvernul austriac a preluat doua institutii de creditare din noiembrie 2008, Kommunalkredit Austria AG si Hypo Alpe-Adria Bank International AG.

"In prezent, nu ne asteptam la noi preluari de catre stat", a mai spus Ettl si a adaugat ca arbitrul se asteapta ca Oesterreichische Volksbanken AG, a patra banca din Austria, sa isi gaseasca un partener de investitii.

Bancherii austrieci ar rezista unei noi recesiuni globale in 2010

Bancherii austrieci ar rezista unei noi recesiuni globale in 2010