Standard & Poor's (S&P) a renuntat la supravegherea cu implicatii negative impusa Greciei in decembrie si a confirmat ratingurile statului elen la niveluri din categoria cu recomandare de investitii, ca urmare a masurilor de reducere a deficitului bugetar, mentinand insa perspectiva negativa.
Astfel, potrivit comunicatului transmis, S&P a mentinut calificativul 'BBB+' pentru imprumuturile pe termen lung, respectiv 'A-2' pentru cele pe termen scurt, potrivit NewsIn.

"Consideram ca programul actual de consolidare fiscala sustine nivelul actual al ratingului, de aceea il confirmam. Totusi, in pofida noilor masuri, consideram ca va fi dificil pentru Grecia sa-si respecte integral planul de consolidare fiscala, pentru reducerea deficitului la 5,6% din PIB in 2011 si 2,8% din PIB in 2012, daca nu va lua masuri suplimentare in anii urmatori", mai arata S&P.

Guvernul elen a adoptat, pe 5 martie, al treilea set de masuri de reducere a deficitului bugetar, pana la 8,7% din PIB.

Dupa mai multe saptamani de negocieri si ezitari, ministrii de finante din zona euro au clarificat luni seara detaliile tehnice ale planului de asistenta financiara pentru Grecia. Mecanismul va consta in imprumuturi bilaterale in valoare totala de 20-25 miliarde euro. La cererea Germaniei, liderii Uniunii Europene vor trebui sa aprobe acest plan la urmatorul summit european, ce va avea loc pe 26 martie.

Pe 13 martie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declara ca planul de austeritate al Greciei, destinat sa reduca cel mai mare deficit bugetar din zona euro, va fi convingator pentru investitori si pentru agentiile de rating.

Standard & Poor's si Fitch au coborat in decembrie ratingul Greciei la 'BBB+', iar Moody's a anuntat ca ar putea reduce calificativul la 'Baa1', de la nivelul actual, 'A2', daca autoritatile de la Atena implementeaza doar partial planul de austeritate promis. In acest caz, titlurile de stat ale Greciei nu vor mai fi eligibile pentru a fi folosite ca garantii la imprumuturi de la BCE, dupa noile reguli.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare elene, printre care Alpha Bank, National Bank of Greece - prin Banca Romaneasca -, Eurobank EFG (Bancpost), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri