Guvernul britanic, condus de David Cameron, va impune bancilor o noua taxa si va ridica impozitul pe vanzari, cu scopul de a reduce deficitul bugetar si de a sustine ratingul de tara al Marii Britanii, in asa fel incat sa nu ii afecteze cresterea economica.
Astfel, ministrul de finante al Marii Britanii, George Osborne, care mizeaza pe o crestere economica de 1,2% in 2010 si de 2,3% in 2011, a declarat ca va introduce de la anul o noua taxa asupra bancilor, care va genera un venit anual de 2 miliarde lire sterline (2,9 miliarde dolari). In plus, taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi majorata din ianuarie de la 17,5% la 20%, relateaza Bloomberg, citeaza NewsIn.

"Acesta este bugetul imposibil de evitat",
a declarat Osborne, in cadrul unei conferinte de presa de la Londra, in care ministrul de finante al Marii Britanii a prezentat un pachet de masuri de austeritate, printre care se numara reduceri de cheltuieli si majorari de taxe, la sase saptamani de la preluarea conducerii cabinetului de catre David Cameron. "La acest buget, toata lumea va fi rugata sa contribuie", a adaugat Osborne.

Gestionarea celei mai mari crize bugetare din tarile G20 ar putea pune la incercare atat durabilitatea guvernului de coalitie format din partidele conservator si liberal-democrat, cat si pe cea a opozitiei. De asemenea, planul actual al lui Cameron nu pare sa fie in concordanta cu politica expansiva a presedintelui american Barack Obama, in contextul apropierii primului sau summit al liderilor lumii.

"Guvernul ar trebui sa fie foarte atent la cresterea economica si sa nu exagereze cu reducerile bugetare",
a declarat, inainte de anuntarea masurilor, Jim O’Neill, economist sef la Goldman Sachs Group pentru Bloomberg. "Este destul de evident ca Statele Unite nu sunt incantate de ceea ce fac Marea Britanie si alte state europene", a continuat el.

Osborne, cel mai tanar ministru de finante al Marii Britanii din 1886 pana in prezent (39 ani), incearca sa anuleze un deficit care a atins 11% din produsul intern brut (PIB) al tarii in ultimul an fiscal. Printre masurile pregatite de Osborne se mai numara inghetarea salariilor angajatilor de la stat pentru urmatorii doi ani si inghetarea alocatiilor pentru copii.

In speranta ca va incuraja investitiile si angajarile, Osborne a decis reducerea taxei pentru corporatii de la 28% la 24% in urmatorii patru ani si a ridicat pragul de la care angajatorii incep sa plateasca asigurari nationale.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat pe 8 iunie ca Marea Britanie
ar putea pierde calificativul maxim "AAA" in cazul in care nu reuseste sa reduca cheltuielile bugetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri