PIB-ul combinat al statelor din G7 va fi devansat de cel al primelor sapte mari piete emergente pana in 2032, in conditiile in care criza financiara accelereaza transferul de putere la nivelul economiei mondiale, potrivit companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
China va depasi in acelasi an Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume, se arata intr-un raport al PricewaterhouseCoopers, transmite Bloomberg.

Statele emergente au scos lumea din recesiunea provocata de criza bancara din tarile dezvoltate, iar economia Chinei a trecut anul trecut pe locul al doilea la nivel mondial, inaintea Japoniei, potrivit Mediafax.

Raportul se adauga altor estimari potrivit carora natiunile aflate in dezvoltare vor sustine cresterea economiei mondiale in urmatoarele decenii, in frunte cu China si India.

"Aceasta noua dominatie a Chinei si Indiei, cu populatiile lor numeroase, reprezinta o revenire la normele istorice anterioare revolutiei industriale din secolele 18 si 19", afirma in raport economistii John Hawksworth si Anmol Tiwari.

Revolutia industriala a conferit putere economica Europei Occidentale si Statelor Unite, dar acest transfer temporar este pe cale sa fie inversat, au aratat ei.

In 2009, PIB-ul combinat al celor sapte state emergente analizate, respectiv China, India, Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic si Turcia (E7), a fost echivalentul a 35% din PIB-ul G7.

Pana in 2020, aceasta pondere va ajunge la circa 70% din PIB-ul G7, iar pana in 2050 va fi cu 64% mai mare, potrivit raportului.

In 2032, economia Braziliei va deveni mai mare decat cea a Germaniei, in timp ce India va eclipsa Japonia in 2028.

"Cresterea rapida a pietelor de consum din marile economii emergente, asociata cu dezvoltarea rapida a clasei de mijloc vor furniza noi oportunitati pentru companiile occidentale. In schimb, daca aceste companii vor continua sa se concentreze pe pietele din America de Nord si Europa Occidentala, vor juca un rol tot mai mic", au aratat cei doi economisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri