Banca centrala din Serbia a majorat luni dobanda de politica monetara, pentru a sasea luna consecutiv, cu 0,5 puncte procentuale, la 12%, cel mai ridicat nivel din Europa, ca urmare a accelerarii inflatiei si a cresterii pensiilor, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Masura a fost anticipata de noua din 20 de analisti intervievati de Bloomberg. Alti sase se asteptau la o crestere suprinsa intre 0,25-2 puncte procentuale, patru au considerat ca dobanda nu va fi modificata, iar numai unul anticipa reducerea dobanzii la 11%.

"Inflatia este peste limita maxima a intervalului stabilit de banca centrala si am considerat ca este nevoie de o noua masura de inasprire a politicii monetare pentru atenuarea presiunilor inflationiste, alimentate de majorarea preturilor reglementate, dar si de costurile in crestere ale alimentelor si petrolului, la nivel mondial", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.

Inflatia din Serbia a atins in decembrie 10,3%, maximul ultimelor 22 de luni.

Banca centrala tinteste pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 4,5%, plus/minus 1,5 puncte procentuale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri