Cu mai putin de 17 ore ramase pana la anuntul guvernului privind rata somajului in luna noiembrie, indicele S&P 500 a incheiat sesiunea cu o scadere de aproape 3% stergand astfel complet aprecierea din ziua anterioara. Valul de disponibilizari anuntate ieri si-au spus in cele din urma cuvantul asupra moralului investitorilor.
Cu peste 30.000 de concedieri anuntate dis de dimineata inca inainte de deschiderea pietei, din ce in ce mai multi participanti la bursa au inceput sa se gandeasca serios ca e posibil ca piata sa scada si mai mult decat a facut-o pana acum. In pas cu concedierile au fost si companiile de retail care au anuntat in cor scaderea drastica a vanzarilor in luna noiembrie. Doar Walmart, campionul produselor ieftine, a reusit sa anunte o crestere a vanzarilor de peste 3% fata de acum un an, reflectand astfel reorientarea in masa a familiilor americane cu venituri medii catre produse ieftine.

Ca sa sublinieze sentimentul negativist de pe piata, pretul unui baril de petrol a scazut cu aproape 7% intr-o singura zi, sub nivelul de 44 de dolari, cel mai scazut nivel din ianuarie 2005. Nu trebuie uitat ca acelasi baril de petrol costa aproape 150 de dolari nu mai departe de inceputul lunii iulie, ceea ce corespunde cu o scadere de pret de 70% in numai 5 luni.

Desi Congresul a inceput sa dea semne, anticipate de altfel, ca va oferi ajutorul solicitat de cei trei mari producatori auto, nici acestia nu au fost ocoliti de sentimentul negativ, ca un semn de acceptare a faptului ca ajutorul respectiv nu inseamna decat amanarea momentului adevarului. GM a scazut cu 16%, iar Ford cu 7%; Chrysler nu este listata la bursa, fiind detinuta de fondul de investitii Cerberus.

Daca cei 3 producatori nu devin profitabili intr-un ritm alert, iar economia isi continua picajul, acestia ar putea reveni in fata Congresului pentru un ajutor suplimentar peste doar cateva luni. Deoarece Ford este intr-o pozitie relativ mai buna decat ceilalti doi producatori si deci nu este silita sa ia decizii disperate, as califica deschiderea fabricii de la Craiova ca o parte necesara a strategiei de revenire la profit, si prin urmare o veste buna pentru Romania. Dar nu vad posibila o astfel de mutare inainte de al doilea trimestru al lui 2009.

Revenind la situatia pe Wall Street, toata lumea asteapta acum cu infrigurare anuntul privind somajul lunii noiembrie. Dupa ce in primele 10 luni ale anului au disparut 1 milion de locuri de munca in Statele Unite, piata estimeaza ca in luna noiembrie au mai fost eliminate inca 300.000 de joburi.

Luand in considerare corelarea pietelor internationale cu piata romaneasca, acest anunt ar putea influenta evolutia din ziua de luni a bursei de la Bucuresti. In acest sens, recomand vizitarea site-ului Departmentului Muncii din Statele Unite [http://www.bls.gov/bls/newsrels.htm#latest-releases] sub rubrica "Employment Situation". Anuntul privind somajul va fi publicat pe acest site astazi la ora 15.30 fix, ora Bucurestiului, inlocuindu-l pe cel de luna trecuta. Daca numarul concedierilor anuntate va trece semnificativ de 300.000, ar trebui sa ne asteptam la o zi rosiatica pe Wall Street si un efect domino corespunzator in jurul lumii.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri