Cosmin Anghel, 34 ani, counsel la Clifford Chance Badea a povestit pentru wall-street.ro experienta sa in domeniu, in cadrul unei serii dedicate tinerilor avocati din Romania.


Anghel a fost promovat in 2008 in aceasta pozitie.

Anghel si-a dat seama ca vrea sa practice aceasta meserie in timpul liceului, cand a realizat ca avocatura presupune mult mai mult decat imaginea clasica, traditionala a avocatului pledant si ca piata avea din ce in ce mai mult nevoie de avocati cu aplecare spre domeniul financiar.

Cosmin Anghel a inceput sa lucreze in domeniu in iarna anului 2000, pe vremea cand era anul IV la facultatea de Drept.

“Cand eram in facultate am fost selectat sa particip la cursurile de Clinica Juridica ale lui Aladar Szebeny. Diverse firme de avocatura si Big4 veneau sa ne faca prezentari. La una din sesiunile de prezentare au prezentat Pat Scholfield si Paul Ankel de la o firma de avocatura nord- americana (firma nu mai exista acum, insa pe atunci era un powerhouse pe piata juridica din Romania). Ei mi-au propus sa ii ajut cu un proiect pe arbitraj pentru Martindale Hubbell, si acela a fost practic si primul job, si interviul in urma caruia am fost angajat”, povesteste avocatul.

La inceputul carierei, ca si acum, Anghel considera ca Facultatea de Drept te pregateste prea putin pentru avocatura de business. “Facultatea iti asigura doar baza, insa 90% din ce stiu si aplic am invatat "on the job"”, spune Anghel, care a adaugat ca nu i se pare ca lucrurile s-au schimbat semnificativ in curriculum universitar de cand a parasit bancile facultatii.

Mandru, satisfacut si motivat, asa s-a simtit Cosmin Anghel la prima promovare, pe care a privit-o ca pe o recunoastere a eforturilor depuse.

“Criteriile dupa care sunt masurate performantele profesionale difera in functie de gradul de senioritate si presupune atat abilitati tehnice, cat si abilitati de business, insa exista niste principii general aplicabile: sa promoveze excelenta locala la standarde globale, sa exceada intotdeauna asteptarile clientilor, sa manifeste talent si ambitie pentru succes, sa fie jucator de echipa si sa recunoasca faptul ca puterea sta in diversitatea echipei, sa fie flexibil, adaptabil; investirea talentului sau in proiecte in folosul comunitatii este intotdeauna un plus”, a declarat tanarul avocat.

Brandingul personal este de asemenea important, mai ales ca avocatura este un business person-to-person.

Cum arata ziua de munca a lui Cosmin Anghel acum, fata de o zi de lucru a unui incepator in domeniu?
“Un avocat incepator trebuie (printre altele) sa cunoasca legile, sa identifice probleme juridice si sa caute solutii pentru aceste probleme, sa inteleaga valorile si srategia firmei, nevoile clientului, sa stapaneasca o anumita arie de tehnici de comunicare si sa fie un membru eficient al echipei”, mentioneaza Anghel.

Cat despre propria zi de munca? “Eu, pe de alta parte, pregatesc pitch-uri, conduc si supraveghez proiecte, ma ocup de client management, identific si rezolv probleme complexe, caut solutii comercial fezabile si nu doar corecte tehnic, produc sau revizuiesc documente de complexitate ridicata, produc prezentari pentru clienti, contribui la pregatirea de documente standard pentru eficientizarea procesului de redactare a contractelor, ma asigur ca procedurile si principiile firmei sunt aplicate, analizez mediul de business in care firma si clientii mei opereaza, urmaresc schimbari in trenduri de piata si incerc sa fiu cu un pas inaintea clientului in identificarea riscurilor pentru business-ul lui, dezvolt expertiza in sectoare cheie in care opereaza clientii mei, ma asigur ca toti juniorii sunt dezvoltati, implicati si incurajati corespunzator si incerc prin toate actiunile mele sa impun standarde profesionale inalte, sa conduc prin exemplu si sa creez o prezenta de respect si autoritate”, a adaugat avocatul.

O activitate profesionala atat de complexa cere si sacrificii, asa ca avocatul renunta destul de mult la viata personala, insa face asta asumat pentru a putea face ceea ce il pasioneaza.

Pentru a echilibra viata personala cu cea profesionala, Anghel spune ca foloseste munca de echipa, si cu multa disciplina, organizare si previziune. “Evident, nu reusesc intotdeauna, pentru ca pot aparea subit probleme sau proiecte pe care nu ai avut cum sa le prevezi, dar cum spuneam, este un lucru asumat”, a marturisit Anghel/

Cum trebuie sa arate bilantul profesional al unui avocat pentru a ajunge partner?

In primul rand, un candidat la parteneriat trebuie sa aiba "business case" – adica sa aiba acele abilitati de management si client following care sa justifice primirea lui in randurile parteneriatului firmei.

Insa asta nu este totul, si in niciun caz nu este suficient: trebuie sa manifeste un caz solid de implementare si urmarire a principiilor si valorilor firmei, sa stapaneasca la perfectie business skills, sa manifeste ambitie si devotament pentru clienti, sa fie un bun people manager si sa se implice in dezvoltarea lor, si sa se implice in proiecte de corporate responsibility in folosul comunitatii, considera Cosmin Anghel, care a mentionat ca promovarea la statului de Counsel reprezinta, din punct de vedere formal, cel mai mare succes profesional. Informal, succesul se masoara pentru Anghel in recunoasterea contributiei de catre clienti.

E mai greu astazi pentru un tanar avocat sa ajunga la pozitia de partener decat in momentul in care a inceput sa profeseze?
“Da, in mod clar – criteriile de selectie a parteneriatului au evoluat radical in ultima decada. Nu mai este de mult vorba (doar) despre a fi un avocat stralucit sau de a avea multe ore in timesheet – este vorba de a demonstra abilitatea de a conduce un business, cu o abordare trivalenta – clienti, firma, angajati”, spune Cosmin Anghel

Care este cel mai complex proiect din cariera lui?
Programul de EMTN al Romaniei si emisiunile din cadrul lui – pentru ca a presupus coordonarea echipei locale cu echipele engleza si americana, si pentru ca procesul de due diligence si documentatia au fost finalizate in timp record pentru a raspunde exigentelor clientului (justificate de altfel, avand in vedere volatilitatea pietelor in plina criza internationala a datoriilor suverane).

Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri si povesti despre tinerii avocati de succes din Romania care au fost promovati in cadrul caselor de avocatura in care activeaza. Citeste alte povesti publicate pe Wall-Street.ro:

Alina Tugearu, Zamfirescu Racoti Predoiu
Madalina Rachieru, Clifford Chance Badea
Radu Damaschin, NNDKP
Anca Jucorvan, Tuca Zbarcea si Asociatii
Costin Teodorovici, Bulboaca si Asociatii


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri