Piata de servicii medicale private din Romania va cunoaste mai multe fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni si cel putin o tranzactie mare in urmatoarele 24 de luni, a declarat Sergiu Negut, consultant in domeniu, scrie Mediafax.

"In 2009-2010 au avut loc niste achizitii in piata, in 2010-2011 s-a vazut un val de investitii urias, disproportionat de mare comparativ cu orice perioada anteriora si orice perioada de dupa. Investitiile astea au rezultat, pentru ca ele au fost sincronizate, iar piata nu a crescut la fel de repede cu ritmul investitiilor, in rezultate financiare proaste pentru majoritatea jucatorilor din piata. In anii urmatori 2011-2012 deja au fost ani foarte prosti ca nivel de profitabilitate pentru aproape tot topul de clinici medicale private. Ce se intampla acum este ca, prin limitarea investitiilor, majoritatea jucatorilor pun mai putin bani pentru dezvoltari noi si vedem la nivel de 2013 si 2014 o imbunatatire a rezultatelor financiare", a aratat Negut.

El spune ca aceasta imbunatatire a indicatorilor financiari anticipeaza un nou val de achizitii si fuziuni in piata, influentate si de posibilele exit-uri ale unor fonduri de investitii de pe piata de profil.

"Aceste fuziuni si achizitii nu tin neaparat de ciclicitatea economiei, ci de faptul ca am avut un val de achizitii cu investitori financiari in urma cu patru-cinci ani, asta este durata medie in care un fond tine bani intr-o investitie, deci pentru ei ar putea fi o oportunitate de a lua in calcul un exit. Orice situatie de acest gen atrage dupa sine, inainte sau dupa, achizitii suplimentare de entitati mai mici si asta creeaza o oportunitate ca piata sa inceapa sa se miste. O sa vedem in urmatoarele 12 luni cateva fuziuni sí achizitii in piata si cu siguranta in urmatoarele 24 de luni cel putin o tranzactie mare", a aratat Negut.

Primii doi jucatori de pe piata locala a serviciilor medicale, MedLife si Regina Maria, au in actionariat fonduri de investitii. In 2006, familia Marcu a facut primul exit din MedLife, cand a cedat 20% din titluri catre IFC. Ulterior, in 2009, compania de administrare a investitiilor Société Générale Assset Management (SGAM), o subsidiara a grupului Société Générale, a achizitionat 36,25% la MedLife, pentru aproximativ 20 milioane euro.

In 2007, 3TS Capital Partners, administratorul fondului 3i, cumpara 49% din reteaua de clinici Centrul Medical Unirea (in prezent Regina Maria - n.r.), pe care ulterior, in 2010, la vandut catre fondul de investitii Advent International. In cadrul aceleeasi tranzactii Advent a cumparat si 31% din participatia detinuta la Centrul Medical Unirea de familia Enayati, fondatoarea retelei. In prezent, Advent detine 80% din Regina Maria.

Cea mai mare parte a companiilor de servicii medicale private de pe piata locala, precum Sanador, Gral Medical, Polisano, sunt afaceri de familie.

Presedintele operatorului de servicii medicale MedLife, Mihai Marcu, este de parere ca anul viitor piata va asista si la cateva inslovente rasunatoare pe piata serviciilor medicale private.

"Sunt foarte multe firme locale in mare suferinta. Au fost foarte multi care au construit un spital pentru ca au considerat ca este un domeniu care merge foarte bine Cred ca vom asista in anul viitor la cateva insolvente rasunatoare in domeniul medical, la nivel local", a aratat Marcu.

In ceea ce priveste deschiderea in Romania de spitale de catre jucatori internationali mari, precum Acibadem sau Anadolu din Turcia, Marcu spune ca acest lucru nu se va intampla atata timp cat statul trateaza diferit unitatile private in raport cu cele de stat.

Sergiu Negut a fost directorul general adjunct al Regina Maria in perioada 2006-2011 si este implicat in mai multe afaceri locale precum compania de con­sultanta medicala Intermedicas, agentia de marketing afiliat 2Parale, firma de publicitate Instore Media sau firma de background screening (verificarea CV-uri­lor) Mindit, dar si Mondo Di Pasta, care detine brandul Frufru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri