In prezent, aproape orice discutie despre activitatea M&A este dominata de interesul crescut al pietelor asiatice, in special al Chinei, de a investi in Occident. Recenta ascensiune a Chinei se reflecta in nivelul record al achizitiilor transfrontaliere: conform statisticilor, la nivel global, investitiile chinezilor au atins in 2016 un nivel de 185 miliarde dolari, fata de mai putin de 30 miliarde in 2009, si aproape zero la inceputul secolului.

Iulia Bratu este director adjunct servicii consultanta financiara Deloitte Romania

In ultimii doi ani, apetitul M&A al Chinei s-a concentrat pe Europa, unde volumul investitilor chinezilor s-a dublat in 2016 fata de 2015. Din perspectiva regionala, statisticile indica aceeasi tendinta: valoarea investitiilor in Europa Centrala si de Est a depasit un miliard de euro in 2016, fiind cea mai ridicata valoare inregistrata in ultimii cinci ani.

Pentru a intari cooperarea economica dintre China si Europa, la summit-ul „16+1” organizat anul trecut in Letonia, premierul chinez a anuntat lansarea unui fond de investitii de 10 miliarde euro dedicat Europei Centrale si de Est. Fondul ar urma sa finanteze proiecte in valoare de 50 miliarde euro in sectoare precum infrastructura, bunuri de larg consum si tehnologie. Cooperarea China – Europa Centrala vizeaza integrarea economica a Chinei, Asiei si Europei prin asa numitul „Nou drum al Matasii”, o initiativa ampla de imbunatatire a infrastructurii si sustinere a comertului, in contextul in care ritmul cresterii economice al Chinei a incetinit.

Prin urmare, se vorbeste intens despre Europa Centrala si de Est ca fiind o destinatie de top pentru capitalul chinezesc si o platforma potentiala pentru a extinde influenta politica si economica a Chinei in Europa. In acest sens, M&A-ul pare a fi ruta preferata.

Cu toate acestea…

Desi produc cele mai mari excedente anuale, detinand astfel cele mai generoase fonduri pentru expansiune, chinezii inca prefera titlurile de stat, respectiv riscul scazut. Rezervele Chinei sunt in continuare investite in obligatiuni, China fiind cel mai mare investitor strain in datoria publica a SUA.

Desi in crestere, investitiile Chinei in Europa Centrala si de Est raman la un nivel modest in comparatie cu dimensiunea sa economica: cu exceptia Ungariei, investitiile chinezilor nu depasesc 1% din PIB-ul anual in nicio tara din regiune, limitandu-se la nivelul tranzactiilor foarte mari si vizand in particular investitii strategice.

Nici la nivel local efervescenta capitalului chinezesc nu se materializeaza inca. Cu exceptia achizitiei Smithfield, ca parte a unei tranzactii globale, si tentativa de preluare a 51% din actiunile KMG International, in Romania investitiile chinezesti inca asteapta demistificarea.

Motivul principal pentru care China prefera investitiile cu risc scazut este dat de capacitatea redusa a cumparatorilor chinezi de a evalua si gestiona potentialele achizitii transfrontaliere. In tranzactiile economic viabile, cumparatorii chinezi nu au experienta pentru a concura cu jucatorii locali si regionali, prezenta lor resimtindu-se cu preponderenta in sfera investitiilor ce satisfac nevoia strategica de expansiune, fara a viza in mod necesar justificare economica.

In plus, recentele restrictii de reglementare interna privind iesirile de capital reprezinta noi provocari pentru investitorii chinezi, care deja se confrunta cu probleme de sincronizare atunci cand participa in procesele M&A competitive: cumparatorilor din China le sunt necesare pana la 6 luni pentru a obtine aprobarile interne, comparativ cu 1-2 luni necesare companiilor occidentale.

De asemenea, un alt factor ce contribuie la o prezenta modesta a Chinei in M&A este reactia politica negativa in tarile gazda, reactii ce tin de preocupari din sfera securitatii nationale.

Potentialul investitional al Chinei nu trebuie ignorat insa

Avand in vedere dimensiunile sale extraordinare, China joaca un rol esential in modelarea activitatii M&A la nivel mondial. Directia de evolutie a acestei activitati este conditionata de punerea in aplicare a reformelor economice interne si de acumularea de know-how investitional la nivelul companiilor din China.

Incepand cu momentul aderarii la Organizatia Mondiala a Comertului, acum doua decenii, China a beneficiat de transferul productiei industriale impreuna cu know-how-ul aferent dinspre Occident si a demonstrat capacitatea de a se extinde pe pietele globale. In mod similar, in prezent are loc transferul know-how-ului investitional, iar orizontul de timp pana la care excedentele Chinei sa poata fi reinvestite eficient in Occident, depinde de ritmul in care investitorii chinezi vor acumula experienta.

Pe masura ce capacitatea si rafinamentul investitorilor vor avansa, M&A-ul transfrontalier si beneficiile sale economice vor deveni un avantaj competitiv atat pentru cumparatorii chinezi, cat si pentru vanzatorii din Vest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri