Horia Colibasanu este primul roman care a reusit performanta de a cuceri cinci varfuri de peste 8.000 metri, si asta pana sa implineasca 35 de ani. Atunci cand nu escaladeaza cei mai inalti munti din lume, Colibasanu este stomatolog si isi conduce propriul cabinet in Timisoara.
Proaspat intors de pe varful Makalu (8463 m) din Himalaya, dupa o expeditie grea, in care colega lui din Elvetia, Joelle Brupbacher (33 de ani), si-a pierdut viata, alpinistul a acceptat sa vorbeasca cu wall-street.ro despre afaceri, ambitie si paralela dintre cruzimea muntelui si jungla din business.

“Muntele pe care vrei sa-l urci este mai putin important. Ce conteaza cu adevarat este sa ai un partener. Ca si in afaceri”, crede Colibasanu, adaugand ca a porni intr-o afacere cu un om fara caracter este la fel de riscant ca ecaladarea unui varf fara rezerve de oxigen.

“Sa pornesti la drum cu un asociat in care nu poti sa ai incredere, poate deveni fatal. La fel este situatia pentru cei lipsiti de prudenta. Daca in afaceri, un esec se traduce prin faliment, ei bine, si pe munte tot un fel de faliment dai”, e de parere primul roman care a ajuns pe celebrul K2 din Himalaya.

In ceea ce priveste sfaturile pentru alegerea celui mai potrivit partener, Colibasanu a vorbit de importanta intelegerii intre oameni. Fie ca vor sa urce pe un munte pe care nu a mai fost nimeni inainte, fie ca vor sa inceapa impreuna un business de succes, alpinistul recomanda prudenta si atentie, inainte de toate.

“Multa lume crede ca pentru a atinge cel mai inalt varf ai nevoie doar de ambitie si conditie fizica. Cine ma cunoaste, stie ca nu sunt genul solid, cu multa masa musculara. Conteaza foarte mult caracterul oamenilor cu care pleci la drum. Este foarte important sa te intelegi cu omul in mana caruia, mai tarziu, iti vei incredinta viata, acolo, sus. Dupa trei beri, toata lumea se intelege, dar la greu, cand sunteti acolo doar voi, ceea ce ramane este esenta omului, la fel ca si intr-un parteneriat, intr-o companie”, afirma Colibasanu.

Alpinistul stie foarte bine ce inseamna sa conduci o afacere, deoarece in timpul liber, cand nu incearca sa atinga acoperisul lumii, practica stomatologia la cabinetul sau, din Timisoara natala.

Glumet din fire, el spune ca in ciuda aparentelor si a pericolelor pe care le intalneste prin expeditii, alpinismul este singurul lucru care il mentine sanatos.

“Am niste probleme la coloana, dar nu din cauza muntelui. Am probleme in partea cervicala, de la faptul ca stau aplecat mult timp cand practic stomatologia. Pare ciudat, am scapat de degeraturi, de deshidratare si de infometare in Himalaya si am probleme de la faptul ca sunt dentist”, a glumit el.

Cu toate acestea, riscurile pe care si le asuma sunt cat se poate de reale si ceea ce a pornit ca un hobby, de care nu era foarte incantat la inceput, dupa cum marturiseste, a ajuns o pasiune care poate ucide.

Orice greseala poate fi fatala, atat pe munte, cat si intr-o afacere

In expeditia de anul acesta, “Lhotse 2011”, obiectivul principal era escaladarea varfului cu acelasi nume, de 8.516 m si al patrulea din lume ca inaltime. Tragica intamplare din expeditia de aclimatizare de pe Makalu i-a fortat insa, sa se opreasca.

"Joelle, colega noastra de expeditie, nu a reusit sa se intoarca de pe varf, astfel ca ne-am intors dupa ea si am incercat sa facem o munca de recuperare. Din pacate nu ni s-a trimis o butelie de oxigen de la baza si ea a murit de epuizare", a povestit alpinistul, care vrea să revina in Nepal pentru a incerca din nou.

El a recunoscut ca sa pierzi pe cineva intr-o expeditie este foarte greu, mai ales ca de multe ori, astfel de intamplari pot fi prevenite.

“Din nou, poate fi facuta o paralela intre lumea afacerilor si munte. Ambele sunt puternice si crude si nu iarta nicio ezitare sau greseala. Daca faci un pas gresit, sau incalci o regula bine stabilita, trebuie sa fii constient de consecinte. Joelle stia ca a depasit ora de summit, dar a insistat sa forteze limitele”, aminteste Colibasanu.

Pentru oamenii de afaceri, alpinistul are si cateva sfaturi din perspectiva unui om ambitios dar atent la fiecare pas si mereu constient de riscurile implicate.

“Cred ca orice firma mare ar trebui sa fie interesata de risk management, care in Romania e cam inexistent. Ca si in alpinism, trebuie sa ai sisteme de backup, sa evaluezi riscul. Daca pe munte riscul suprem este pierderea vietii, sa nu uitam de brokerii care se sinucid cand actiunile se prabusesc, de managerii care isi iau viata cand dau faliment, sunt doua domenii asemanatoare din acest punct de vedere. Ai putea sa-ti pierzi viata, sau daca nu viata, sigur sanatatea ”, a adaugat Horia Colibasanu.

CV-ul profesional – vs – CV-ul faptelor

Potrivit alpinistului, niciun loc de pe Pamant nu este mai bun pentru a citi in sufletul unui om decat muntele. Comprimarea experientelor si a intamplarilor neprevazute intr-o perioada relativ scurta de timp te ajuta, din punctul sau de vedere, sa cunosti cat se poate de bine un om.

“Nu este atat de important sa ai un partener puternic, bogat, sau foarte pregatit in domeniul lui. Pe munte, fiecare om are un mic CV. Nu CV-ul varfurilor sau al performantelor, ci CV-ul faptelor pe care le-a facut. Unul care si-a abandonat colegul sau a trecut pe langa cineva care avea probleme fara sa-l ajute, nu mai are ce cauta cu mine in expeditii. La polul opus am avut un coleg care avea si el probleme, dar a coborat intr-o crevasa fara coarda ca sa-si salveze partenerul”, a subliniat el.

Pe munte situatiile limita, in care iese la iveala caracterul omului, sunt mult mai dese si mai probabile decat “la nivelul marii”.

Astfel, daca cineva vrea sa inceapa un business sau sa-si extinda afacerile impreuna cu un asociat, Horia Colibasanu recomanda un singur lucru, nu foarte greu de facut.

“Tatal meu spunea: daca vrei sa cunosti un om, du-l intr-o calatorie, asa afli cu cine ai de-a face. Nu trebuie sa-l duci in Himalaya”, a adaugat el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri