Daca pasiunea pentru fotografie a romanilor a crescut exponential vanzarile de camere foto digitale si de accesorii, piata autohtona de camere video s-a dublat fata de anii trecuti.
Camere video se cumparau si pe vremea cand nu erau tocmai accesibile, iar tehnologia era cu banda magnetica. Piata este in continuare dominata de ele pentru ca aparatul video clasic (VCR) ramane de baza in multe dintre casele romanilor pentru vizionarea casetelor VHS.

Tehnologia digitala a intrat insa puternic pe piata, iar camerele digitale care scriu pe mini DVD, discuri optice de numai 8 centimetri, incep sa devina tot mai populare. In plus, se estimeaza o ieftinire accentuata a acestora. Dar in magazine exista suficiente produse care imbina doua sau mai multe solutii de stocare a datelor. De exemplu, Canon DC10 inregistreaza si pe mini DV, si pe card de memorie SD (Secure Digital).

Vin din urma camerele cu hard-disc

Camerele cu hard-disc incorporat permit utilizatorului sa stocheze mai multe ore de film, sa transfere si sa editeze rapid clipurile. Sony a lansat in Romania modelul DCRSR90E, care are un hard-disc de 30 GB, suficient pentru mai multe ore de filmare la calitate maxima. Camera s-a bucurat de mare succes pe piata, ceea ce dovedeste ca romanii isi doresc acasa cele mai noi tehnologii.

Tendinta generala a industriei este de a creste performantele camerelor video cu hard-disc si urmeaza cat de curand intrarea in joc a camerelor care inregistreaza in formatul High Definition (HD). Sony a lansat de mai multi ani camere video HD, iar din 2004 a adus in magazine si modele pentru segmentul consumer. Anul acesta, si Panasonic aduce astfel de modele, unele cu mini DV, altele cu card de memorie SD.

Hard-discul este concurat si de camerele care scriu pe memorii flash (carduri, compatibile cu mai multe produse electronice - aparate foto, telefoane etc.). Camerele video cu memorie flash sunt mai subtiri si au un design mai atractiv, dar nu trebuie uitat faptul ca aceste carduri nu sunt tocmai nelimitate, cele mai bune disponibile acum in magazine fiind de 2 GB.

Preturi scazute

Cele mai ieftine camere video au coborat anul acesta la un pret sub 1.000 de lei (10 milioane lei vechi). Canon, Sony, Panasonic, JVC, Samsung, Hitachi sunt principalii jucatori din domeniu. Evident, cele mai ieftine produse nu ofera foarte multe facilitati. Scriu pe mini DV, varianta redusa a DVD-ului, care stocheaza circa 30 de minute de film la un format mai pretentios sau 120 de minute la calitate mai slaba a imaginii. Au senzor sub 1 megapixel (in general 800.000 de pixeli), au ecran color cu diagonala de 2 sau 2,5 inci (5-7 centimetri), iar zoom-ul optic este in jurul a 20x, fata de 100x la o camera video medie.

Lupta pentru megapixeli

Pe masura ce tendinta de convergenta este tot mai puternica (camerele foto fac filme, cele video - poze, iar telefoanele mobile fac de toate), producatorii de aparate video au inceput sa includa in configuratiile de baza tot mai multi megapixeli, care confera claritate si filmului. Sunt la moda acum camerele video care au 2-4 megapixeli, dar se pregatesc si unele mai performante.

In Statele Unite, Imaging Solution Group (ISG) a prezentat armatei americane si oficialilor NASA o camera video cu tehnologie High Definition cu senzor de 8,3 megapixeli, care inregistreaza culorile pe 24 de biti. Are un ecran color cu cristale lichide dezvoltat de IBM, care permite unui utilizator sa stea la jumatate de metru de camera si totusi sa aiba o imagine clara ca si cum s-ar uita pe fereastra afara, a declarat un oficial al ISG. Camera ar costa circa 40.000 de dolari daca ar fi scoasa pe piata.

Mic dictionar de termeni

Pentru cei care nu sunt tocmai familiarizati cu tehnologiile video, ne-am gandit sa explicam pe cat posibil unii termeni folositi in descrierea aparatelor. Este bine de stiut ca zoom-ul este functia care apropie imaginea unui obiect, permitand astfel fotografii si filme la distanta (vapor pe mare, pasari in zbor etc.). Zoom-ul optic este dat de distanta focala a lentilei cu care este dotata camera, iar cu cat este mai mare, cu atat este mai bine. Zoom-ul digital nu face decat sa taie in imaginea obtinuta, marind portiunea de interes.

Toate camerele noi au ecran incorporat, pe care se pot viziona clipurile si imaginile inregistrate. Ecranele sunt in general mici, cu diagonala de 2 inci (5,08 centimetri), iar imaginile se vad mai bine daca ecranul e mai mare. Tehnologia preferata este LCD (ecranul cu cristale lichide), iar unele camere au varianta high-end TFT (Thin Film Transistor), care ofera cea mai buna rezolutie a imaginilor.

Suportul de inregistrare cel mai popular al momentului este MiniDVD, discul de numai 8 centimetri care a cucerit lumea. Suportul este ieftin si exista discuri care pot fi rescrise (DVD-RW). Sunt la moda si cele care trag pe DVD obisnuit, dar sunt mai scumpe, in timp ce revolutia digitala e condusa de camerele video cu hard-disc.

Filmul poate fi inregistrat in mai multe formate, camerele video avand mai multe optiuni in functie de dorinta utilizatorului. Unii folosesc filmele doar pe PC, altii vor sa le vada pe televizor, altii le folosesc pentru productii TV sau videoclipuri cu editarea de rigoare. Formatul este de fapt modul de codare a filmului, variantele cele mai cunoscute fiind MPEG (1, 2 sau 4), AVI, MOV sau WMV. Conform specialistilor, cele mai bune sunt considerate camerele care salveaza filmul MPEG4, la calitate foarte buna si cu o dimensiune a fisierului mai mica.

Pentru cei care vor sa intre si mai mult in detalii, frame rate este viteza cu care camera inregistreaza cliseele succesive din care este compus filmul realizat. La televiziune, rata este de circa 30 de frames pe secunda. Camerele care ofera 15 cadre pe secunda produc evident un film de calitate mai slaba. Rezolutia este punctul de reper pentru dimensiunea imaginilor. O rezolutie de 1024x768 ar asigura practic un film de calitate care poate fi vizionat pe intreg ecranul computerului, ca un DVD cu film original. Altfel, dimensiunea la care se vede clar filmul scade odata cu rezo-lutia. Facut cu telefonul mobil, de exemplu, filmul abia daca se vede intr-un ecran de 5x5 centimetri.

De asemenea, la achizitia unei camere video trebuie avuta in atentie problema iluminarii, daca producatorul s-a gandit sa includa si o sursa de lumina in pachet sau va trebui sa o cumparati separat. Sunt importante si celelalte accesorii: cablu de date, alimentator si incarcator, husa de protectie sau etui. Unii producatori includ in pachet carduri de memorie pentru camerele care scriu pe un astfel de suport, iar acest lucru constituie un avantaj pentru utilizator.

Camere de unica folosinta

In SUA au aparut camere video care se pot folosi o singura data si apoi se arunca la gunoi, dupa transferarea filmului. Costa numai 29,95 dolari si au performante modeste. Dupa utilizare, clientul mai plateste o taxa de 12,95 dolari pentru procesarea imaginilor. Camera de unica folosinta ofera memorie pentru 20 de minute de film la calitatea DVD. Daca analistii nu dadeau multe sanse ideii, se pare ca one-time-use este o politica de succes. Totul a inceput, evident, cu mania camerelor foto, iar acum e o industrie de milioane de dolari. Anul trecut s-au vandut peste 200 de milioane de unitati foto si video.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri