Directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, tinteste spre un randament intre 11% si 12% pe an, in conditiile de pastrare a structurii investionale anuntata prin prospectul schemei de pensii. Acesta este unul din raspunsurile interesante date de Ioan Vreme cititorilor Wall-Street.


Cititi mai jos cele mai interesante intrebari si raspunsurile aferente, din cadrul Live Wall-Street, sectiunea interactiva care ii invita la dezbatere pe manageri si cititorii Wall-Street.

Anca Nicolescu: Ce beneficiu investitional estimati ca va avea fondul de pensii Generali in urmatorii 5 ani?

Ioan Vreme: Calculele si modelele matematice care au stat la baza dimensionarii bugetului ne conduc la previzionarea unor beneficii real pozitive, tinta fiind in jur de 4-5 procente peste rata inflatiei.

Bogdan Profirescu: Ma intereseaza care este randamentul anual pe care il tinteste Generali pentru fondul de pensii administrat.

Ioan Vreme: Tintim spre un randament intre 11% si 12% pe an, in conditiile de pastrare a structurii investionale anuntata prin prospectul schemei de pensii. Randamentele care vor fi realizate vor fi influentate de rata inflatiei, de conditiile de piata si de politicile economice interne si internationale.

Mircea Crutu: Generali Fond de Pensii intentioneaza sa investesca - conform politicii de investitii- pana la 50% din active in actiuni; Ce procent din acestea se vor investi pe piata din Romania?

Ioan Vreme: Foarte probabil ca pentru inceput vom investi integral pe piata autohtona. Desi exista instrumente care sa ne permita investirea si in piete straine, dorim sa fim prudenti si sa folosim toate posibilitatile pe masura dezvoltarii activitatii si a cresterii volumului de active.

Ramona Dobrin: Este stiut ca la nivel mondial statele nu-si mai permit sa plateasca pensii generatiei \"baby-boom\", intrucat contibutia celor care sunt activi la fondul de pensii este insuficienta. Procentul de 2% care se redirectioneaza, in ce masura va putea la un moment dat sa sa acopere plata unei minime pensii?

Ioan Vreme: Cred ca e bine sa lamurim din nou diferentele intre sistemul public de pensii si cel administrat privat. Doar in sistemele de redistribuire (cum e cel public) se pune problema raportului dintre activi si pensionari si a unei valori minime a pensiei, deoarece vorbim despre protectia sociala si despre solidaritatea intre generatii.

Sistemele administrate privat stabilesc principiul propriilor economii facute, al dreptului de proprietate asupra activelor personale, adica asupra banilor economisiti individual. Pensia privata va depinde de sumele platite si, deci, acumulate, si de abilitatea administratorului de a creste aceste sume prin investitii favorabile.

Din aceasta perspectiva, 2% nu este cu siguranta suficient, insa sa nu uitam ca procentul va creste la 6% in urmatorii 8 ani si drept urmare sumele vor deveni semnificative.

Sa dam un exemplu actual. La un salariu brut de 1250 RON, contributia de 8% inseamna 100 RON depusi lunari in contul individual. Dupa 30 de ani de contributie si, considerand doar o dobanda anuala de 5%, se ajunge la o acumulare de 83.500 RON fata de depunerea totala de 36.000 RON, adica mai mult decat dublu. Activul net de 83.500 RON gestionat de un furnizor de pensii chiar si fara dobanda poate produce o plata de pensie lunara de 465 RON pe o perioada de 15 ani, iar daca luam in considerare o dobanda identica de 5%, pensia lunara ajunge la 650 RON.

Ambele valori sunt mult mai mari fata de contributia lunara. Este extrem de important pentru viitorii pensionari sa inteleaga faptul ca aceste acumulari sunt independente de factori politici si sociali, ca pensia privata este produsa doar de economisirea proprie si de veniturile inregistrate in viata activa.

Nu neglijam importanta pensiei publice si nu trebuie ignorat nici sistemul facultativ de pensii. Toate aceste trei sisteme vor duce la ridicarea nivelului pensie furnizata participantului.

MURSOI MIHAI: Credeti ca dupa inchiderea ferestrei de vinzari va incepe o migratie a participantilor de la un fond la altul provocat de agentii de marketing in interesul de a-si mentine inca o vreme active cistigurile?

Ioan Vreme: Intr-o oarecare masura, este posibil ca migrarea participantilor sa fie stimulata de agentii de marketing sau de dorinta participantului de a alege alta optica investitionala. Credem ca piata nou creata are nevoie de stabilitate, iar participantii au nevoie de informatii si de rezultate inainte de a decide migrarea. E firesc sa doresti sa mergi spre mai bine si e firesc sa ai libertatea de a alege. Insa e la fel de normal sa te gandesti bine inainte de a da o semnatura importanta in viata ta.

Dragos Tatu: Credeti ca aceste demisii ale sefilor din pensii private vor avea un impact negativ asupra perceptiei fata de piata?

Ioan Vreme: Nu. Conducatorii unor companii au si ei libertatea de a alege alt drum. Convingerea mea este ca e mult mai important ca toate companiile care au obtinut licenta de administratori ai fondurilor de pensii sa detina suficiente resurse financiare si umane pentru a sustine dezvoltarea pietei pensiilor private.

Dragos Tatu: Cum va explicati felia atat de mare detinutata de primii 4-5 jucatori din piata?

Ioan Vreme: Relativ simplu: sunt companii care au activat si activeaza in sectorul asigurarilor. Deci sunt branduri cunoscute care au furnizat multor persoane din Romania servicii financiare si care au avut cu multi clienti contracte solide. Ca si in asigurari, relatia cu un administrator de pensii este in primul rand una bazata pe increderea construita in multi ani de activitate.

Claudiu Vrinceanu, WS: Care este prioritatea Generali privind strategia de investitii: durata sau randamentul?

Ioan Vreme: In primul rand randamentul in conditii de siguranta. Durata unei investitii va creste pe masura cresterii activelor, cu alte cuvinte vom putea intra in plasamente cu durata mare atunci cand vom avea acumulari care sa permita sustinerea unor proiecte de anvergura. Investitiile au la baza calculatii si modele matematice si financiare ce dimensioneaza randamentul, diversificarea, acoperirea la risc, durata de viata a instrumentelor financiare, balansand portofoliile de instrumente financiare in concordanta cu prevederile legale si politicile investitionale aprobate.

Claudiu Vrinceanu, WS: Cat de important este directorul de investitii pentru o firma de pensii private?

Ioan Vreme: Cel mai important din perspectiva rezultatelor financiare. Insa aceasta persoana nu e singura, munca este una de echipa cu elemente de control intern si de decizie la nivelul intregului management. Activitatea trebuie privita in ansamblu, un efort colectiv, o persoana sau o directie din cadrul institutiei fiind doar o piesa (mai mult sau mai putin importanta) in angrenajul ce reprezinta institutia si performatele acesteia.

Dorina Popa: Care sunt asteptarile dvs privind evolutia numarului de aderanti noi la fondurile de pensii private obligatorii in perioada sarbatorilor de iarna?

Ioan Vreme: Cu siguranta ca persoanele eligibile se vor gandi mai mult la zilele de sarbatoare decat la exprimarea unei optiuni pentru un fond de pensii. E natural si toti merita un moment de ragaz si de relaxare. Dar, in ianuarie, cei care nu au decis inca vor profita si, cu siguranta, vor alege fondul de pensii dorit.

Ramona Dobrin: Economiile oricum evolueaza in valuri, in cazul unui crah pe piata bursiera ce se va intampla cu fondurile de pensii?

Ioan Vreme: Nu se va intampla nimic semnificativ. Pe de o parte, investitiile sunt diversificate si nu stau doar pe piata bursiera, pe de alta parte, vorbim de termene foarte lungi, de zeci de ani, in care influenta unui crah momentan dispare. Totodata, investitiile sunt protejate prin operatiuni de hedging (acoperire din punct de vedere a riscurilor) care limiteaza o potentiala pierdere la un nivel acceptat/ dimensionat initial.


Cititi si Radu Vasilescu, ING: Randamentul mediu al unui fond de pensii pe 15-20 de ani va fi in jurul a 7%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri